Ryssland kräver satellitbilder för att klargöra vem som bombade Gaza-sjukhus

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesdepartement vill se satellitbilder för att kunna klargöra vem som dödade hundratals civila när ett sjukhus i Gaza attackerades på tisdagen, rapporterar Tass.

Attacken mot sjukhuset Al-Ahli i Gaza på tisdagen uppges ha dödat minst 500 människor. Enligt hälsoministeriet i Gaza är det Israel som ligger bakom en ”massaker”.

Den israeliska militären IDF hävdar dock att det är handlar om en ”misslyckad raketuppskjutning” av Islamiska Jihad som träffade sjukhuset. Islamisk Jihad har avvisat anklagelsen.

Men många ifrågasätter det israeliska påståendet, bland annat med att ingen palestinsk raket skulle kunna orsaka så enorm förödelse.

Så vem var det som bombade sjukhuset?

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova kallar händelsen för ett brott och kräver trovärdiga bevis, säger hon i Sputnik Radio. Närmare bestämt vill hon att USA tillhandahåller satellitbilder som skulle kunna klargöra vad det var som verkligen hände.

Även i media ifrågasätts Israels version.

Så här säger NBC:s utrikeskorrespondent Raf Sanchez i ett MSNBC-inslag:

– Vi bör också säga att den här typen av dödssiffror inte är vad man normalt förknippar med palestinska raketer. Dessa raketer är farliga, de är dödliga, de tenderar inte att döda hundratals människor i en enda attack på det sätt som israeliska högexplosiva ämnen – särskilt dessa djuppenetrerande bomber som används för att slå till mot Hamas-tunnlar under Gaza City – har potential att döda hundratals människor. Och vi bör slutligen säga att det finns tillfällen i det förflutna där den israeliska militären har sagt saker direkt efter en incident som har visat sig inte vara sanna i det långa loppet.

Även i BBC påpekas det att ”det är svårt att se vad det här annars vara, verkligen, med tanke på storleken på explosionen, annat än ett israeliskt flyganfall, eller flera flyganfall. För när vi har sett raketer skjutas från Gaza, ser vi aldrig explosioner av den här skalan. Vi kanske ser halvdussin, kanske några fler, dödade i sådana raketattacker, men vi har aldrig sett något i den här skalan.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program