Borrell: EU:s militära lager är tömda

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2022– Source: EP

EU har gjort slut på sina militär lager. Så nu behövs det rustas upp rejält. Stödet till Ukraina måste fortsätta tills landet vinner kriget mot Ryssland, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell. Samtidigt måste Europas arméer förberedas ”inför en farligare värld”.

Nu är det dags för Europa att rusta för krig igen.

Detta enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Han påpekar att Ukrainakriget ”varit en väckarklocka för oss alla om vår militära kapacitet”.

”Vi har gett vapen till Ukraina, men genom att göra det har vi insett att våra militära lager har tömts. När det konventionella kriget återvände till Europas hjärta insåg vi också att vi saknar kritisk försvarskapacitet för att kunna skydda oss från en högre nivå av hot på den europeiska kontinenten”, förklarar Josep Borrell i ett blogginlägg på söndagen.

Enligt Borrell har EU kontaktat försvarsindustrin och bett relevanta företag att tillhandahålla information om sin produktionskapacitet.

För att bistå det militärindustriella komplexet att öka sin produktionskapacitet föreslår också EU-kommissionen ett nytt EU-instrument, ​​kallat EDIRPA, som ska underlätta gemensamma upphandlingar med 500 miljoner euro under 2022-2024.

Borrell betonar vikten av fortsatt stöd till Ukraina:

”Politiskt, ekonomiskt och militärt, det vill säga med vapen och träning, så att de kan driva ut inkräktaren. Och vi borde kunna göra detta så länge det behövs, tills Ukraina vinner.”

Enligt EU-toppen har Ryssland angripit ”en fredlig granne”.

Nyligen sade Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel att de påstådda fredsavtalen Minsk egentligen var ett sätt att ”köpa tid” åt Ukraina, så att landet kunde bygga upp en stor armé mot Ryssland. Liknande uttalande har även Ukrainas förra president Petro Poroshenko gjort.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program