Serbiens president häpen av Merkels uttalande: ”Kastar nytt ljus” på Ukrainakonflikten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Western Balkans Summit, 5 October 2021, Ljubljana." © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Att de påstådda fredsavtalen i Minsk var ett försök att ”köpa tid” åt Ukraina att bygga upp en stark armé, vilket Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel nu förklarat, kastar nytt ljus på hela konflikten med Ryssland. Det hävdar Serbiens president Aleksandar Vucic. Det går inte att lita på västvärlden, enligt Vucic.

Angela Merkels uttalanden i tyska medier om att Minsk-avtalen var ett sätt att ”köpa tid” så Ukraina kunde bygga upp en armé mot Ryssland kastar ”nytt ljus” på konflikten i landet.

Det sade Serbiens president Aleksandar Vucic i helgen.

Även Ukrainas förra president Petro Poroshenko har gjort liknande uttalanden som Merkel.

– Vi har alla sett det historiskt viktiga uttalandet av Angela Merkel. Jag är förvånad. För mig är detta ofattbart, men det bekräftas av vad Petro Porosjenko sagt. Att de aldrig hade tänkt implementera Minsk-avtalen kastar situationen i ett helt nytt ljus, säger han enligt Tass.

– Det förändrar inte det faktum vem som attackerade vem, men det förändrar uppfattningen av vad som har pågått i Ukraina sedan 2014.

Enligt Vucic förändrar Merkels uttalande även Serbiens position i världen och avslöjar västmakternas ”onda avsikter”. Serbien måste lära sig en läxa av detta, menar han.

– Detta uttalande av Merkel förändrar på ett fundamentalt sätt situationen i alla bemärkelser. Framför allt den politiska. Och för mig är det en tydlig signal om vem man inte ska lita på, säger den serbiske presidenten.

– Hon är en kvinna jag uppskattar mycket, men för mig är detta uttalande nästan otroligt.

Även Rysslands president Vladimir Putin har uttryckt sin förvåning över Merkels ord.

– Ärligt talat var detta en total överraskning för mig. Det är en besvikelse, sade Putin i fredags. Uppriktigt sagt förväntade jag mig inte att höra detta från den tidigare förbundskanslern eftersom jag alltid trodde att Tysklands ledare var uppriktiga mot oss. Naturligtvis stod de på Ukrainas sida och stöttade Ukraina, men jag trodde ändå att de alltid uppriktigt strävat efter en uppgörelse om de principer som vi hade kommit överens om och som accepterades.

– Detta visar bara att vi gjorde helt rätt i att starta den speciella militära operationen. Varför? Det visade sig ju att ingen skulle uppfylla Minsk-avtalen. De ukrainska ledarna nämnde också detta. Porosjenko sade att han undertecknade avtalen men inte tänkte uppfylla dem. Men jag hoppades ändå att andra deltagare i denna process var uppriktiga mot oss. Det verkar som att de också lurade oss. Det enda syftet var att pumpa in vapen i Ukraina och göra det redo för fientligheter. Tydligen agerade vi för sent, ärligt talat. Vi kanske borde ha börjat allt detta tidigare, men vi hoppades fortfarande helt enkelt att komma överens under dessa fredsavtal i Minsk.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program