Intern kritik mot den ryska ledningen avseende kriget i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

German mine-thrower mortar of times of the second world war. Wehrmacht weapon. World War II WWII.

Intern kritik riktas från allt fler håll mot Vladimir Putin och den ryska militärledningen efter uteblivna militära framgångar i Ukraina, enligt Institute for the study of war (ISW). Denna gång är det företrädare för den Rysslands-lojala tidigare utbrytarrepubliken DNR som för fram kritik, de menar att det bara är Putin och den ryska militära ledningen som tycker kriget går bra.

Det är bland annat den tidigare försvarsministern för utbrytarrepubliken DNR, Igor Girkin, som menar att den ryska krigsinsatsen i Donbass går dåligt. Innan Ryssland genomförde sina annekteringar av Donetsk Folkrepublik (DNR) och Luhansk Folkrepublik (LNR), annekteringar som inte erkänns av större delen av länderna i världen, har upprepade försök att ta över hela Donetsk oblast genomförts av den ryska armén samt den ryska proxy-armén i dåvarande Donetsk Folkrepublik. Hittills har inga signifikanta framsteg gjorts i Donetsk oblast under kriget, förutom under de inledande dagarna av kriget då en landbrygga mellan Krim och oblasten säkrades. Regionhuvudstaden i Donetsk oblast är däremot fortfarande en stad som är i frontlinjen av stridigheterna, trots nio månaders högintensivt krig.

Den interna kritiken har börjat växa mot såväl den ryska militära ledningen som Vladimir Putin personligen efter att Ryssland tvingats genomföra tre omfattande reträtter. En pro-rysk vloggare som ska ha riktat kritik mot den högst ryska militära ledningen är Maksim Fomin, enligt Buissness Insider som refererar till det han säger i videon.

Den första reträtten genomfördes i början av kriget efter att den ryska armén misslyckats att ta Kiev genom ett blixtanfall från tre håll. Den andra reträtten genomfördes i Kharkov efter att den ukrainska armén anföll på ett frontavsnitt där den ryska armén och dess proxy-förband från utbrytarrepublikerna var svaga, reträtten övergick i vad det verkar vild flykt där mängder av militär materiel erövrades av den ukrainska armén. Sedan ansåg sig den ryska militära ledningen tvungna att överge de erövringar som gjorts i Kherson oblast på den västra sidan om Dnepr, efter att den logistiska situationen blivit ohållbar för de ryska förbanden.

Ryssland har sedan dess genomfört en partiell mobilisering och frontlinjerna har stabiliserats. Enligt New World Economics, Military Land och andra som följer konflikten nära så har inga större förändringar av frontlinjerna skett efter att Ryssland retirerade från Kherson. Däremot är det många blogggare och vloggare som följer kriget nära som diskuterar huruvida de mobiliserade ryska trupperna kommer möjliggöra en rysk vinteroffensiv eller inte. Om den omdiskuterade offensiven blir av och om en misslyckad rysk vinteroffensiv skulle medföra ännu mer högljudd kritik av den högsta ryska ledningen återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program