”Booster”-dos kan behövas var sjätte månad

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Om inte en tredje dos coronavaccin ger långvarigt skydd mot covid-19 kan det behövas upprepade booster-doser. Det är nu beskedet från USA.

USA:s medicinske chefsrådgivare Anthony Fauci sade nyligen att ”skyddet” från covidvaccinen avtar med tiden. Detta gäller såväl smittspridning, allvarlig sjukdom som död.

Inledningsvis av massvaccineringen påstods det att vaccinen gav ett jättebra skydd mot allt. Men ju längre tiden gått, ju tydligare har det blivit att skyddet inte är så bra.

I Sverige har andelen genombrottsinfektioner i vissa delar av landet blivit så hög som 80 procent.

Nu hoppas Anthony Fauci att skyddet från en tredje dos, som har samma innehåll som de första doserna, ska vara bra och långvarigt.

– Vi hoppas – och det här är något som vi tittar på mycket noga – att den tredje dosen mRNA inte bara ökar ditt skydd utan också ökar hållbarheten så att du inte nödvändigtvis behöver ta en var sjätte månad eller en gång per år, säger han i ABC This Week.

– Men om det inte gör det, och data visar att vi behöver det oftare, så kommer vi att göra det. Vi måste se till att befolkningen får optimalt skyddad, och vi måste göra det som krävs för att uppnå det.

Pfizers vd Albert Bourla har tidigare sagt att det kan krävas nya vaccindoser varje år.

I morse förklarade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, i SR Ekot att covidvaccinen fungerar sämre än vanliga vaccin.

– De här vaccinen bygger på en helt ny teknik, så vi visste inte vad vi kunde förvänta oss. Andra vaccin som mässling, påssjuka och röda hund, är levande, försvagade vaccin. De kan föröka sig i våra kroppar och gå mer på djupet än den här typen av vaccin, sade han.

Se hur narrativet kring covidvaccinen förändrats under året:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program