Bill Gates jämför covid med influensa: Låg dödlighet och drabbar äldre

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Justing Greening meets Bill Gates" © Foto: Russell Watkins/DFID (CC BY 2.0)

I början av covid-19 förstod inte världen att det handlade om en sjukdom som främst drabbar äldre och som har en ganska låg dödlighet. Det är ungefär som en influensa, säger miljardären Bill Gates, som har stått i centrum under hela ”pandemin” trots att han inte är läkare eller epidemiolog, i en intervju vid 92nd Street Y.

Det är i en diskussion med CNN:s Fareed Zakaria som Bill Gates pratar om hur man kan förebygga ytterligare en ”pandemi”.

Gates, som i dagarna släppt en bok i just detta ämne, vill se en global gemensam hantering.

Men det kan ju bli svårt, om till exempel viruset uppstår i ett land som obstruerar på samma sätt som Kina anklagades för i början av coronasmittan, påekar Zakaria.

– De kunde ha samarbetat mer än vad de gjorde, säger Bill Gates. Vi behöver ett system där vi kan skapa behandling och vaccin mycket snabbt. Jag hoppas att vi alla har lärt oss en läxa. Så om det uppstår i Kina igen kommer de att vara mer tillmötesgående.

– Det gynnade ju inte dem. Sorgligt nog hade tillräckligt många människor redan rest ut ur Kina. Det var inte förrän i början av februari som experter i stiftelsen sade att det inte fanns en chans (att stoppa det). Det hade skett för mycket resande utan diagnos för att kunna kontrollera det. Och vid den tidpunkten förstod vi inte att dödligheten var ganska låg och att det är en sjukdom bland främst äldre, ungefär som en influensa men lite annorlunda, fortsätter han.

Enligt Bill Gates var detta en ”skrämmande period”, eftersom världens länder då, enligt honom, inte alls reagerade tillräckligt snabbt.

Se framspolat:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program