Biden ”väldigt stolt” över Natos expansion mot Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s president Joe Biden. © Foto: Official White House Photo by Adam Schultz

USA:s president Joe Biden säger nu i en intervju med amerikansk-spanska Univision att han är ”väldigt stolt” över Natos expansion till Ryssland, vilket är bakgrunden till det förödande Ukrainakriget.

Kriget i Ukraina handlar om Natos expansion. Ryssland ”gick i krig för att förhindra Nato, mer Nato, nära sina gränser”, har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sagt. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt Ryssland är ute efter att begränsa ”Natos expansion”.

Nu skryter USA:s president Joe Biden om just Natos expansion.

– Vi har gjort något som jag var väldigt stolt över, säger den amerikanska presidenten i Univision. Jag har engagerat mig med Nato under hela min karriär. Vi kunde utöka Nato, och vi har två tusen miles av gräns eftersom det finns två nordiska nationer som har anslutit sig till Nato. Det finns en hel rad Nato-länder längs den ryska gränsen.

Samtidigt hävdar han att Donald Trump styr republikanerna och varnar för att Nato kan falla samman. Kongressen har fortfarande inte godkänt mer pengar till Ukraina.

– Det här är inte din pappas republikanska parti, som det gamla talesättet säger, detta är en annan kattras. Trump styr det partiet. Han upprätthåller ett slags dödsgrepp om det. Alla är rädda för att gå emot honom, oavsett om de håller med honom eller inte, och det är oerhört farligt. Det sista vi behöver är att se Nato börja brytas isär. Det skulle vara en katastrof för USA, en katastrof för Europa, en katastrof för världen.

Lyssna på intervjun HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program