Begynnande spricka mellan USA och EU efter Macrons uttalande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Den franska presidenten Emmanuel Macron har gjort ett utspel efter toppmötet med Kinas president Xi Jinping som många tolkar som en begynnande spricka mellan USA och Europa. Den amerikanska senatorn Marc Rubio har reagerat mycket starkt mot uttalandet.

Efter att den franska presidenten Macron hade genomfört toppmötet i Kina meddelade han i en intervju med Politico att Europa måste fullfölja sina egna målsättningar och inte vara för beroende av USA. Han menade vidare att Europa inte skulle dras in i kriser som inte är i Europas intressen.

Det innebär i princip att den franska presidenten inte vill att EU ska involveras i en konflikt som berör Kina och Taiwan. EU har en omfattande handelsrelation med Kina och ett sanktionskrig mot Kina vid en kinesisk militär konflikt med Taiwan samt USA kan bli kostsam för Europa. Sanktionskriget med Ryssland har hittills utsatt den europeiska ekonomin för omfattande påfrestningar. De påfrestningar som ett sanktionskrig mot Kina skulle innebära för den redan sviktande ekonomin i Europa är svåra att förutse. Macron sade sig vilja att Europa ska bygga sin egen strategiska autonomi, vilket i praktiken innebär att Europa måste minska sitt beroende av USA.

Dessa idéer är inte nya. Till exempel har EU-federalisternas främsta språkrör Guy Verhofstadt upprepade gånger fört fram idén om att EU ska bli ett eget imperium, vilket skulle innebära egna globala ambitioner. I sådana fall kommer EU till sist komma på allvarlig kollisionskurs med USA.

Den amerikanska republikanska politikern och senatorn Marc Rubio har reagerat häftigt på uttalandet från Macron. Han menar i ett videoklipp att detta kan innebär att USA måste omvärdera vilka konflikter de väljer att agera i, till exempel Ukraina-kriget.

– Vi måste fråga Europa; talar han för dem? För vi är tämligen djupt involverade i Ukraina just nu. Vi lägger mycket av våra skattepengar på ett europeiskt krig, säger Rubio i videon.

– Jag har stöttat det för jag anser att det är i USA:s intresse att vara allierade till våra allierade, men om Macron talar för hela Europa och de inte tänker ta ställning mellan USA och Kina avseende Taiwan, så kanske inte vi borde välja sida heller, fortsätter Rubio.

Om Macrons ord är det som kommer bli doktrinen för EU och Europa som helhet framöver återstår att se, men uttalandet skapar redan nu sprickor i relationen till USA.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program