Pentagon-läckan: Hundratal Nato-specialstyrkor i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Det finns närmare hundra specialstyrkor från Nato-länder i Ukraina, uppger The Guardian med hänvisning till den så kallade Penatgon-läckan. Hälften av dem är brittiska.

Det är brittisk media som nu rapporterar att de läckta amerikanska militärdokumenten avslöjar att det finns västerländska specialstyrkor i Ukraina.

Ett avsnitt i dokumenten, daterat februari och mars 2023, har titeln ”US/NATO SOF in UKR”.

Där bedömer amerikanska tjänstemän att det finns 97 aktiva specialstyrkor från Nato-länder i Ukraina, varav cirka hälften, 50 stycken, är brittiska.

Britterna ska alltså ha skickat många fler specialstyrkor än USA och Frankrike, som uppges ha placerat ut 14 respektive 15 stycken.

Lettland ska ha skickat 17 specialstyrkor, skriver BBC.

Enligt The Guardian har Storbritanniens försvarsministerium avböjt att kommentera avslöjandet eller besvara några frågor om brittiska styrkor i Ukraina.

Men informationen ”tyder på att specialstyrkorna skulle kunna ingå i ett specialförbandskommando från Nato som koordineras av militäralliansens specialoperationshögkvarter”, skriver den brittiska tidningen.

Exakta detaljer om hur styrkorna är organiserade är dock inte specificerade. Dokumenten avslöjar inte var specialstyrkorna befinner sig eller vad de sysslar med, påpekar BBC.

”Men specialstyrkor är till sin natur mycket effektiva. Deras närvaro i Ukraina kommer sannolikt att påverka Moskva, som de senaste månaderna hävdat att man inte bara konfronterar Ukraina, utan också Nato”, skriver BBC.

Enligt The Guardian har amerikanska tjänstemän bekräftat att många av de läckta militärdokumenten är äkta och inledningsvis spreds på nätet utan ändringar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program