Australien bryter klimatlöften – fortsätter att utvinna och exportera kol

Arkivbild. Foto: BulldozerD11

Australien meddelar att man kommer fortsätta att utvinna och exportera kol i årtionden framöver, enligt The Guardian. Detta har skapat upprörd stämning bland klimatalarmister, både inom landet och utomlands.

Totalt 40 länder ställde ut löften om att fasa ut kolkraften som energislag under världselitens klimatkonferens COP26 i Glasgow förra veckan, detta enligt det beslut som fattades. Kina och Rysslands ledare deltog överhuvudtaget inte på klimatkonferensen, de är två av de länder i världen som står för störst utsläpp av det som klimatalarmister kallar för klimatgaser, enligt en rapport från IPCC.

Ansvarig minister för utvinning av naturresurser, Keith Pitt, meddelar till mediebolaget ABC att de kommer fortsätta att utvinna och exportera kol i årtionden framöver. Vilket innebär att detta kommer ske långt efter 2030 och troligen ända fram till 2050.

Australien är en stor exportör av kol, där Kina är en viktig handelspartner med Australien enligt siffror från Australian Bureau of Statistics.

– Det är därför vi kommer fortsätta att ha en marknad årtionden framöver. Och om de köper, så säljer vi. Om inte vi gör det gör någon annan det, säger ministern Keith Pitt.

Klimatkonferensen i Glasgow där storslagna löften givits avseende bland annat kolutvinning och kolkraftverk, har blivit utsatt för hård kritik efter att det enligt uppgifter från The Times framkom att över 400 privatflygplan skulle ha landat enbart för klimatkonferensen. Många menar att världselitens hyckleri i frågan är anmärkningsvärd.