Allt mer oklart om Magdalena Andersson blir statsminister

Faksimil: Socialdemokraternas Youtube-kanal

Magdalena Anderssons chanser att bli statsminister ser ut att minska, enligt Center-källor som pratat med Expressen finns det risk för att enstaka av Centerpartiets riksdagsledamöter väljer att rösta emot Magdalena Andersson som statsminister. Detta på grund av Magdalena Anderssons öppenhet mot Vänsterpartiet.

Ett av de starkare kraven från Centerpartiet för att stötta Socialdemokraternas och Miljöpartiets regeringsbildning och statsbudget, har varit att Vänsterpartiet ska hållas utanför regerings- och budgetsamarbete. Samtidigt har Vänsterpartiet ställt alltmer långtgående krav för att stötta Magdalena Andersson som statsminister. Centerpartiets partiledare Annie Lööf framstår som mindre brydd över att Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat Magdalena Andersson ger efter för Vänsterpartiets krav. Däremot delas inte det lugnet av andra krafter inom partiet.

Som Swebbtv tidigare rapporterat om är låsningarna alltmer svårlösta inom den koalition av partier som krävs för att rösta fram Magdalena Andersson som statsminister. Koalitionens fulla stöd krävs också för att regeringens budget ska klara sig genom riksdagen. Centerpartiet är det parti som är i konflikt med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Något som också föranlett att Stefan Löfven skjutit på när han ger besked om sin avgång. Detta då förhandlingarna mellan Centerpartiet och Miljöpartiet avseende strandskyddet har gått i stå. Vänsterpartiet kräver dessutom formellt samarbete mellan regeringen och Vänsterpartiet, vilket Centerpartiet vägrar.

Skulle Annie Lööf vika sig för Vänsterpartiets krav, vilket hon gjort tidigare, behöver det inte vara tillräckligt för att säkra ett parlamentariskt stöd för Magdalena Andersson som statsminister. Det räcker att en enda riksdagsledamot hos Centerpartiet röstar mot henne för att stoppa det. Helena Lindahl som är riksdagsledamot i Centerpartiet har redan en gång tidigare röstat mot Stefan Löfven som statsminister, om än att hon inte gjorde det vid den senaste statsministeromröstningen. Det finns däremot ytterligare en joker, och det är Liberalernas riksdagsledamöter. Möjligheten finns att enstaka av dessa väljer att rösta mot partilinjen och rösta fram Magdalena Andersson som statsminister. Vid den senaste statsministeromröstningen avseende Stefan Löfven röstade Liberalernas Nina Lundström för honom som statsminister.

Det parlamentariska läget är fortsatt mycket rörigt.