AP: Israels attacker bland historiens ”dödligaste och mest destruktiva”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det som Israel sysslar med i Gaza är något av det mest dödliga och destruktiva som någonsin skett, säger experter till nyhetsbyrån AP.

Israels så kallade militärkampanj i Gaza är nu ”bland de dödligaste och mest destruktiva i historien”, skriver AP i en artikel.

På cirka två månader har Israels bombningar till exempel orsakat mer förödelse än under slaget om Aleppo i Syrien mellan 2012-2016.

Likaså kan förstörelsen jämföras med de allierades bombningarna av Tyskland under andra världskriget, något även statsvetaren John Mearsheimer nyligen konstaterade.

Hittills har cirka 20.000 människor dödats i Gaza.

Enligt AP har Israels kampanj dödat fler civila än de treåriga striderna mot Islamiska staten.

Mer än två tredjedelar av alla byggnader i norra Gaza har förstörts. Israel har bombat sönder tiotusentals hem, skolor, sjukhus, moskéer och butiker, konstateras det. 70 procent av skolor i Gaza har skadats. Både kyrkor och moskéer har drabbats av attackerna.

De flesta bomber som släppts över Gaza är tillverkade i USA, skriver nyhetsbyrån, och innefattar bland annat 900 kilo tunga ”bunkerbusters”.

– Gaza är nu en annan färg från rymden. Det är en annan struktur, säger Corey Scher från CUNY Graduate Center, expert på att kartlägga skador i krig, till AP.

Samtidigt skriver Paul Rogers, professor emeritus i fredsstudier vid Bradford University, i en färsk artikel i brittiska The Guardian att ”Israel förlorar kriget mot Hamas – men Netanyahu och hans regering kommer aldrig att erkänna det”.

”Det officiella narrativet har varit att Hamas försvagas, men i verkligheten misslyckas IDF:s doktrin om massivt våld”, skriver Rogers.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program