Antalet sjuka människor ökar – hotar tillväxten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Cristian Bortes www.eyeem.com/bortescristian

På tre år har Storbritannien gått från att vara ett land med hög sysselsättningsgrad till ett land med extrema energipriser och där många nu inte arbetar på grund av ”långvarig sjukdom” eller ”psykiska problem”. Antalet personer som lämnat arbetsmarknaden på grund av sådana skäl har ökat med 25 procent, en halv miljon, uppger Reuters.

Innan den så kallade pandemin hade Storbritannien ”mycket hög sysselsättningsgrad” både historiskt och internationellt sett.

Men nu har landet drabbats av hälsomässiga problem bland arbetstagare och ser ett kraftigt fall i sysselsättning.

Jämfört med 2019 är det idag 600.000 fler personer som inte deltar på arbetsmarknaden.

Detta på grund av långvarig sjukdom eller psykiska problem. Andelen personer som anger dessa orsaker till sin arbetsfrånvaro har ökat med en halv miljon människor, cirka 25 procent, visar siffror från Office for National Statistics (ONS), enligt Reuters.

”Långtidssjukdom” uppges vara orsaken till att 28 procent varken arbetade eller sökte arbete mellan juni och augusti i år.

Läget blir inte mindre allvarligt av landets skyhöga energipriser.

Bank of England befarar att den stora frånvaron på arbetsmarknaden kommer förvärra inflationen, som redan är rekordhög.

Enlig Reuters ligger Storbritannien efter nästan alla andra OECD-länder i ekonomisk återhämtning på arbetsmarknaden efter covid. Antalet arbetade timmar ligger fortfarande under nivåerna från februari 2020 – då covidhysterin inleddes och länder snart började stänga ner samhället på grund av en virussjukdom som redan våren 2020 hade en låg dödlighet på 0,1 procent för människor under 70 år – även om landets arbetslöshet i sig är låg.

– Det gör ekonomisk inaktivitet till en enorm utmaning för vår framtida förmåga att leverera tillväxt och välstånd, säger Neil Carberry, vd för det brittiska Rekryterings- och sysselsättningsförbundet, REC, till Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program