Chockhöjning av snuspriset på ingående – EU vill införa ny punktskatt på snus

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements

EU vill genomföra en chockhöjning på snuspriset, detta enligt uppgifter från Aftonbladet. EU har under en längre tid varit avogt inställt mot snus och snus är förbjudet att sälja i hela EU förutom Sverige.

Domen om att det inte är tillåtet att sälja snus inom EU, där endast Sverige har ett undantag, bekräftades 2014. Det har däremot kommit propåer om att förbjuda snus även i Sverige från Europaparlamentet 2020 enligt Nordicwelfare. Detta efter att den dåvarande EU-parlamentarikern Heidi Hautala lämnade in en skriftlig förfrågan om att dra tillbaka Sveriges undantag från snusförsäljningen.

Nu ska en punktskatt införas som innebär att priset på en dosa lössnus kommer att öka med 62 kronor och 34 kronor på portionssnus.

Alternativ för Sveriges partiledare, Gustav Kasselstrand, rasar mot EU:s tydliga anti-snusinställning.

– EU har alltid stört sig på det svenska snuset. Helst skulle de vilja förbjuda det helt, men det skulle leda till uppror i Sverige så det har man avvaktat med. Istället har man belagt oss med exportförbud på snus, vilket alltså kom först med vårt EU-medlemskap. Dessförinnan kunde vi sälja snus fritt till andra länder, säger Kasselstrand.

– Nu är skyhöga straffskatter nästa försök att stoppa snuset. Att EU bestämmer vilka skatter som råder i Sverige är sjukt, men det är den ordningen som gäller. Om man är emot det, är det en röst på Alternativ för Sverige som gäller, avslutar Kasselstrand.

På sociala medier har många reagerat mycket negativt på EU:s, bland annat Kristdemokraternas Sara Skyttedal som menar att detta är att ge långfingret åt Sverige från EU:s sida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program