ALS-fallen ökar: ”Vi vet inte varför”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Magnetkamera på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Jan Ainali

Det finns en reell ökning av ALS-fall. Men riktigt varför vet man inte. Det sade ALS-forskaren och överläkaren Caroline Ingre i TV4 Nyhetsmorgon i augusti.

Tidigare i veckan avled hockeylegenden Börje Salming i den obotliga nervsjukdomen ALS.

Han blev 71 år gammal.

Han fick sin diagnos i augusti och dog mindre än fyra månader senare.

– Vi satte diagnosen i somras, så det är bara fyra månader sedan. Det var ett ovanligt snabbt förlopp, sade Börje Salmings läkare Caroline Ingre, som forskar på ALS, till TT igår.

På senare år har antalet ALS-fall ökat i världen. Och Sverige är särskilt drabbat. Sverige ligger rätt högt med ganska många fall, förklarade Ingre i samband med att Salming fick sin ALS-diagnos i somras. Men vad ökningen beror på kan man inte riktigt säga.

Dels har människor blivit mer medvetna om sjukdomen.

– Men det finns också en reell ökning, som vi inte riktigt vet varför den sker, säger Caroline Ingre i TV4 Nyhetsmorgon. Det finns många gener också. En av de gener som orsakar ALS tror man kommer från en finsk person från början för över tusen år sedan. Det finns ju mycket kopplingar mellan Finland och Sverige, och man delar mycket genetiska drag. Så det finns nog en del genetik i det också, men helt säkert vet man inte varför det är så här.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program