Ytterligare svensk idrottslegend död i ALS

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Ytterligare en svensk idrottslegend har dött i sviterna av den svåra sjukdomen ALS, uppger Svenska Dagbladet. Det handlar om simmaren Jane Cederqvist, som blev 77 år.

Det var i december 2022 som det i en intervju med SvD framkom att simlegenden Jane Cederqvist drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS.

Det var första gången hon berättade om sjukdomen.

Jane Cederqvist var 1960 den första kvinna som tilldelades Bragdguldet.

Hon tog OS-silver på 400 meter frisim i Rom samma år och var då bara 15 år gammal. Redan året därpå avslutade hon sin idrottskarriär.

I december berättade hon i SvD att hon knappt kunde göra någonting längre. Knappt sätta på teven, prata i telefon eller ta sig ur sängen på egen hand. Första gången hon upptäckte att något inte stämde var när hon hade svårt att lägga upp en madrass i sin bostad.

– Det värsta är ovissheten, hur mycket lidande jag har framför mig, sade hon till SvD.

Cederqvist var kritisk till att inte ens vården vet så mycket som sjukdomen.

I våras ska hon ha fått berättat för sig av sin läkare att hon hade ungefär tre år kvar att leva, skriver Expressen idag. Men i söndags kväll avled hon.

Jane Cederqvist blev 77 år.

ALS är samma sjukdom som hockeylegenden Börje Salming avled av i november förra året, och som bryter ner nervceller och muskler. Han dog mindre än fyra månader efter sin diagnos, vilket enligt hans läkare ansågs vara ett ”ovanligt snabbt förlopp”, sade hon till TT.

Det finns en reell ökning av ALS-fall. Men riktigt varför vet man inte, förklarade ALS-forskaren och överläkaren Caroline Ingre i TV4 Nyhetsmorgon i augusti.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program