Ali Pour (SD) ifrågasätter att Malmö kommun slösar på andra kommuners skattemedel

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil riksdagens webbtv

Den alltmer framträdande sverigedemokratiska riksdagsledamoten Nima Gholam Ali Pour (SD), lyfte i en interpellationsdebatt i riksdagen fram hur Malmö kommun slänger skattepengar på allt annat än kärnverksamhet – trots att kommunen får pengar från det kommunala utjämningssystemet. Malmö kommun är den kommun som tar emot mest utjämningsstöd i kronor räknat.

Malmö kommun fick i år 6,4 miljarder kronor i utjämningsstöd och nästa år räknar kommunen med 6,6 miljarder, detta enligt kommunens eget budgetdokument. Kommunen är hett omdebatterad då den dels framhålls som den främsta mångkulturella staden i Sverige och dels för att den gjort flera uppseendeväckande budgetsatsningar på skattebetalarnas kostnad. Till exempel en staty på Zlatan och en gigantisk enhörning som gjordes inför World Pride 2021.

Ali Pour pekade ut under debatten att grundtanken med utjämningssystemet inte var tänkt att gynna landets storstäder.

– Det kommunala utjämningssystemet, vars syfte var att stärka mindre kommuner som saknade kommunal service, har i stället blivit ett verktyg för att möjliggöra slöseri för storstäder som Malmö, menade Ali Pour.

Han pekade sedan ut exempel på slöserier som kommunen ägnar sig åt och som skattebetalare i andra kommuner är medfinansiärer till.

– Det är uppenbart att detta har urholkat förtroendet för det kommunala utjämningssystemet och resulterat i att större kommuner har blivit en lekstuga där skattebetalarna får finansiera leksaker som enhörningar och Zlatanstatyer, konstaterade Ali Pour.

Alip Pour fick stark uppskattning på sociala medier för att han lyfter frågan om slöseri med skattemedel. En användare på X (tidigare Twitter reds. anm.) anser att Malmö kommun borde sättas under tvångsförvaltning.

Kommunen understryker i sitt budgetdokument att ”Malmö stad ska ha en hållbar ekonomisk utveckling. Målet är långsiktigt och avser att trygga en hållbar ekonomisk utveckling över tid.” Detta skriver de trots att beroendet avseende kommunalt utjämningsstöd beräknas öka till nästa år.

Kommunen framhålls ofta som en mångkulturell succé – något kommunen själv gärna lyfter fram, trots detta är 22 procent av kommunens budget finansierad med kommunalt utjämningsstöd. En mångkulturell satsning som kommunen gjort enligt Ali Pour är bland annat en arabisk filmfestival som kostade en miljon kronor. Vilket alltså andra kommuner delvis tvingas vara med och finansiera.

Under debatten framhöll civilministern att Utjämningskommitténs betänkande kring det kommunala utjämningssystemet kommer läggas fram under våren nästa år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program