Åklagaren om Nord Stream: ”Inte logiskt” att Ryssland skulle ha bombat sin egen gasledning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rör för Nord Stream 2. © Foto: Pedant01 / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons) (CC BY-SA 4.0)

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder utredningen kring attacken mot Nord Stream 1 och 2, har aldrig trott att det var Ryssland som sprängde sönder sin egen energiinfrastruktur. Det säger han i en intervju med New York Times.

Efter att Nord Stream bombades sönder i september förra året spred media på allvar teorier om att Ryssland skulle ha sprängt sina egna värdefulla gasledningar.

I Sveriges Radio lyfte man fram påstådda experter som hävdade att ”endast Ryssland kan tjäna på detta”. Syftet skulle bland annat ha varit att skifta fokus från kriget i Ukraina till Bornholm.

– Min oro är att Nord Stream skickar dit fartyg för att reparera det och att Ryssland tar det som en ursäkt att ha örlogsfartyg i närheten, varnade folkrättsprofessor Mark Klamberg i SR Ekot.

I realiteten försvann dock snabbt attacken i stort sett från medias rapportering.

När den legendariska journalisten Seymour Hersh nyligen avslöjade att det var USA och Norge som låg bakom dådet, kröp händelsen sakta fram i medias ljus igen.

Åklagaren i fallet, Mats Ljungqvist, delar inte uppfattningen att det var Ryssland som gjorde det.

– Det är mitt jobb att hitta dem som sprängde Nord Stream. Till min hjälp har jag vårt lands säkerhetstjänst. Tror jag att det var Ryssland som sprängde Nord Stream? Det har jag aldrig trott. Det är inte logiskt, säger han till New York Times men påpekar att han, som vid en mordutredning, måste vara öppen för alla möjligheter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program