Åklagaren om Nord Stream: Blir ”sannolikt svårt” att hitta de skyldiga

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Gasläckan i Östersjön fotograferat av svenska kustbevakningens flygplan den 27 september. Läckan var över 950 meter i diameter. Totalt hittades fyra olika läckor. Foto: Kustbevakningen

Åklagarmyndigheten och Säpo verkar nästan ha gett upp när det gäller att fastställa vem som bombade sönder energinfrastrukturen Nord Stream, som försåg Europa med billig rysk energi. Det handlar minsann om en ”komplex förundersökning” och ett ”svårutrett ärende”, påpekar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt, på andra sidan Atlanten, har en grävande journalist redan utrett frågan och presenterat ett svar.

Den legendariska journalisten Seymour Hersh har, med hjälp av sitt unika halvsekel långa kontaktnät i Washington, noga undersökt vem som ligger bakom terrorbombningen av Nord Stream i september förra året.

Hersh vet säkert, säger han, att det är USA och Norge som ligger bakom.

– Han (USA:s president Joe Biden) gjorde det, jag säger er, han gjorde det. Och det är inte en chansning jag gör. Jag har jobbat på detta länge. Han gjorde det, förklarade Seymour Hers under en föreläsning i mars.

Men den svenska utredningen om ”grovt sabotage” som bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av Riksenheten för säkerhetsmål – och som torde ha betydligt större resurser och nätverk än en enskild journalist – är tydligen fortfarande ute och irrar i havets mörker.

Troligen kommer man inte hitta de skyldiga, förbereder man nu allmänheten för.

– Vi genomför nu ett antal konkreta utredningsåtgärder. Vi arbetar förutsättningslöst och vänder på alla stenar och lämnar inget åt slumpen. Vår förhoppning är att vi ska kunna fastställa vem som har begått det här brottet med det kan konstateras att det sannolikt kan bli svårt med tanke på omständigheterna, säger åklagaren Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Det rör sig om ett brott vars omständigheter av naturliga skäl är svåra att utreda. Detonationerna har skett på 80 meters djup på havsbotten i Östersjön.

Dagarna efter attacken mot Nord Stream filmades och fotades gasläckorna i Östersjön av svenska Kustbevakningen. Det var flera stycken. En av läckorna var hela 950 meter i diameter. Utsläppet var enormt och har förgiftat Östersjön.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program