Aftobladet lämnar X/Twitter – folk spekulerar om varför

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Aftonbladet har stängt ner sitt största på konto på X/Twitter, rapporterar Kulturnytt i P1. Anledningen sägs vara plattformens utveckling.

Går man in på Aftonbladets konto Twitter/X kan man se att tidningen inte har publicerat något nytt inlägg på drygt en vecka.

Detta beror på att Aftonbladet slutat använda plattformen.

Bakgrunden är ”plattformens utveckling”, förklarar tidningen för Kulturnytt.

Sedan yttrandefrihetskämpen Elon Musk tog över plattformen förra året har flera ledande medier lämnat Twitter/X, däribland Sveriges Radio.

I sociala medier har folk egna teorier om vad Aftonbladets beslut beror på.

”Kvalitetsmedia vittrar sönder inför öppen ridå. Allt enligt Trumps profetia”, skriver en person som kommentar på X.

”Aftonbladet ger upp. — Vi lyckas inte lura läsarna på Twitter längre efter att antalet högerväljare på plattformen ökat de senaste åren och höjt den genomsnittliga iQ-nivån med 160% — När Elon Musk införde yttrandefrihet sabbade det hela vår verksamhet”, raljerar en annan person.

En annan användare menar att det beror på plattformens nya funktion ”Läsare lägger till sammanhang”, eller ”Community Notes”, som gör att andra användare kan ifrågasätta inlägg.

”Styrkan i plattformens Community Notes är att den fungerar genom konsensus… För det andra kallar funktionen sig faktiskt inte för en ’faktagranskning’. Snarare får vi veta att ’läsare lägger till sammanhang’. Detta är en viktig skillnad – det är en metod som behandlar fakta som komplexa och ifrågasatta och utvecklande, snarare än att framställa att de alltid är enkla, obestridda och etablerade. Slutligen, till skillnad från inte bara vanliga faktagranskningssidor utan också resten av Twitter, är Community Notes helt anonyma, vilket innebär att det inte finns det normala incitamentet för godhetssignalering…”, skrev Financial Times om funktionen i maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program