Afrika besegrar covid – media ”förstår inte varför”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Färre än sex procent av Afrikas folk är vaccinerade mot covid-19. Ändå lyckas man i stort sett vinna över smittan. Men det är ett ”mysterium” och ”ingen vet varför”, påstås det i media.

På sistone har flera tidningar rapporterat om varför covid-19 inte slår mot Afrika.

”Smittan minskar i Afrika – men ingen vet varför”, skriver Aftonbladet.

– Afrika har inte vacciner och resurser för att bekämpa covid-19 på samma sätt som Europa och USA, men på något sätt lyckas man ändå bättre, säger Wafaa El-Sadr, ordförande för global hälsa vid Columbia University, till AP.

Förra veckan registrerade Zimbabwe 33 nya fall av covid-19 och noll dödsfall, enligt AP. I Nigeria, Afrikas folkrikaste land med 200 miljoner invånare, har bara knappt 3.000 dödsfall registrerats.

AP skriver att Afrika på något på något sätt ”undviker covid-katastrofen”.

Nyhetsbyrån spekulerar om att afrikanska länder lyckas besegra covid-19 på grund av yngre befolkning. Det hävdas också att personer som ”exponerats för malaria” löper mindre risk att drabbas av viruset samt att tidigare infektioner av parasitsjukdomar kanske stoppar viruset.

Artikeln nämner dock inget om behandlingarna mot dessa sjukdomar.

Tidigare i år publicerades en japansk studie som sade att parasitläkemedlet Ivermektin stoppat covidsmittan Afrika.

I Afrika behandlas maskinfektionen onchocerciasis, eller flodblindhet, med just Ivermektin. Hydroxiklorokin används mot malaria.

”Den samhällsstyrda onchocerciasis-behandlingen med Ivermektin är den mest rimliga förklaringen till minskningen av sjuklighet och dödlighet i Afrika. I områden där Ivermektin distribueras till och används av hela befolkningen leder det till en betydande minskning av dödligheten”, skriver forskarna.

Djibouti, som fortfarande bara har drygt 15.000 covidfall och 186 dödsfall, har tidigare hävdat att det är hydroxiklorokin som räddat landet.

Trots att covid-19 inte är något större problem i Afrika, måste dock ändå alla vaccineras mot smittan, sägs det i AP-artikeln.

Swebbtvs vetenskapliga och politiska kommentator Lars Bern har tidigare förklarat att många länder i centrala Afrika, som veckovis använder Ivermektin mot andra sjukdomar, nästan inte har någon covidsjuklikhet. Men i norra och södra delar av Afrika, där man inte använder det, har coronasmittan mer sett ut som i västvärlden.

Frågan diskuteras vilt i sociala medier:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program