På några få månader har svenska folket blivit kraftigt missnöjd med den nya borgerliga eller ”blågula” regeringen. Människor anser att regeringen brutit sina vallöften. Detta har lett till ”skräcksiffror” i opinionen, enligt Aftonbladet.
Det är en mätning från Aftonbladet/Demoskop som nu visar att en majoritet av svenskarna är missnöjda med den nya regeringen.
62 procent svarar att regeringen gör ett ganska eller mycket dåligt jobb, en ökning med hela 20 procentenheter sedan november, då alltså 42 procent var missnöjda.
Andelen som tycker att regeringen gör ett ”mycket dåligt” jobb har ökat med 16 procentenheter.
Bara 8 procent tycker att regeringen är ”mycket bra”, en minskning från 15 procent.
Bakgrunden är att svenskarna anser att regeringen svikit sina vallöften.
”Det blev ingen sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Det blev ingen sänkt skatt på ISK-sparandet. Priset på bensin och diesel sänktes inte med upp till tio kronor vid pumpen. Det blev inget högkostnadsskydd för elpriset. Det elstöd som i stället ser ut att bli av betalades inte ut i god tid före jul”, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en kommentar och hävdar att regeringen hamnat i ett ”opinionsmässigt träsk” utan något ljus i sikte.
Den nya regeringen har även fokuserat mycket på ”klimatet”, något som kritiseras i sociala medier. Politiken borde i stället gynna medborgarna, heter det, inte eliterna och globalistiska organisationer som lever på den så kallade klimatkrisen.
Högern är så fixerad vid klimatet att statsminister Ulf Kristersson (M) lade fokus på detta i sitt jultal i år. Han inledde talet med ”den globala klimatkrisen”. Regeringen ska även rikta om Sveriges bistånd, och bland annat lägga krut på klimatfrågan, Ukraina, FN och ”Agenda 2030”.
Efter nyår, på söndag, höjs dessutom elskatten till nya rekordnivåer.
I en intervju med Folkets Radios Per Shapiro nyligen rubricerad ”Det snedvridna klimatnarrativet” säger den pensionerade journalisten Sven Börjesson, som har en lång bakgrund inom Sveriges Radio, att det var högern som initierade klimatalarmismen.
– De som var först och mest ute och pratade om klimatfrågans allvar var Moderaterna. Argumentet var att vi måste ha kvar kärnkraften därför att klimathotet är större än kärnkraftshotet, säger han.
Kristersson jultalade om ”den globala klimatkrisen” – ska ”fånga in” koldioxid och hyllar EU:s klimatskatterhttps://t.co/iaIn2a3Mwd
— SwebbTV (@SwebbTV) December 21, 2022
Regeringen lägger om biståndet: Ska prioritera Ukraina och klimatethttps://t.co/iE3bhYXMaw
— SwebbTV (@SwebbTV) December 27, 2022