Flera delar av EU-fördraget är oförenliga med Polens grundlagar. Det fastslog landets författningsdomstol på torsdagen, uppger flera medier. Beskedet kan få allvarliga konsekvenser både för EU och Polen.
Det var igår som Polens författningsdomstol kom med ett historiskt besked när det gäller frågan hur landets grundlagar ska förhålla sig till EU:s lagstiftning.
Domstolen fastslog att EU-fördraget delvis är oförenligt med Polens konstitution. Man anser också att EU går utanför sin kompetens.
Och detta är ett mycket slagkraftigt besked. Det innebär nämligen att Polen kommer sätta sin egen grundlag framför EU.
Enligt TT betyder det att EU:s hela system blir ifrågasatt och att det polska domslutet därför kan få ”vittgående konsekvenser för unionens framtid”.
Det kan gå så långt som till att Polen tvingas lämna unionen. Enligt Frankrikes EU-minister Clément Beaune, som ser domslutet som ett angrepp mot Europa, finns en sådan risk.
– Det är en allvarlig signal om att de inte respekterar de beslut som EU-domstolen har fattat, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till SVT.
Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn anser att Polen ”leker med elden”.
EU-lagstiftningens suveränitet är nämligen avgörande för dess existens.
– Bryts denna princip kommer EU i sin nuvarande form upphöra att existera, säger Asselborn enligt Reuters.
EU hotar nu med böter och att dra in ekonomiska bidrag till landet.
Men Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, anser inte att domslutet är konstigt. Han tycker att Polens och andra centraleuropeiska länders inträde i EU är en av de största höjdpunkterna i modern tid. Men unionen måste respektera medlemsländernas grundlagar, skriver han i ett inlägg på Facebook.
Morawiecki hoppas kunna fortsätta EU-samarbetet:
”Dagens dom från författningsdomstolen bekräftar bokstavligen Polens konstitution, alltså att grundlagen har övertag mot andra rättskällor. Konstitutionella domstolar i flera medlemsstater har bekräftat samma sak på senare år. Vi har samma rättigheter som andra länder. Vi vill att dessa rättigheter respekteras. Vi är inte en oinbjuden gäst i EU, och vi kommer inte låta oss bli behandlade som ett andra klassens land.”
Självklart ska Polens parlament ska stå över EU:s. Polens grundlag stå över EU-fördrag.
Att det polska folket har rätt att bestämma sitt eget öde är själva definitionen av demokrati. Inte byråkrater i Bryssel, inte konventioner från idévärlden. Det kallas demokrati, som sagt.
— Ivar Arpi (@Ivarpi) October 8, 2021