Anders Tegnell lämnar som Sveriges statsepidemiolog och ersätts av en smittskyddsläkare vars region hamnat i hetluften gällande vaccinbevis och uppsägning av ”ovaccinerade”.
Covid-19 är i princip som bortblåst ur media. Nu är det bara krig som gäller.
Samtidigt kommer idag beskedet att Anders Tegnell lämnar som Sveriges statsepidemiolog för ett så kallat internationellt vaccinuppdrag för WHO.
Hans nya jobb handlar om att ”tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell.
”Sverige bidrar ytterligare till det globala arbetet med jämlik tillgång till vacciner mot covid-19 genom att Anders Tegnell får i uppdrag att arbeta för WHO i Geneve med den globala vaccinationsinsatsen”, fortsätter Folkhälsomyndigheten.
Ersättaren kommer från Dalarna
Anders Tegnell, som varit statsepidemiolog sedan den 1 mars 2013, lämnar redan den 14 mars i år och kommer då ersättas av Anders Lindblom.
Den 1 november förra året slutade Lindblom som smittskyddsläkare i Region Dalarna, en tjänst som han haft i 20 år. Detta för ett jobb på just Folkhälsomyndigheten. Som smittskyddsläkare har han spelat en central roll under pandemin, enligt Sveriges Radio. I september 2021 påstod han att det är ovaccinerade som driver smittan, rapporterade P4 Dalarna.
I en intervju med SVT Dalarna idag onsdag ser Lindblom dock med eftertanke på pandemin och de beslut som fattades.
– Många av barnen har ju farit både fysiskt och psykiskt illa. Där kan man fundera på om man har gjort rätt, om restriktionerna vi tagit till mot barnen varit rätt, säger han och påpekar att barn har fått betala ett högt pris under covidhanteringen.
Enligt Lindblom har det varit tufft att fatta beslut under pandemin, inte minst eftersom personer ”blivit av med jobbet efter mina beslut”, säger han i SVT.
Han vill nu gå igenom hanteringen av covid-19 och ta lärdom inför framtiden.
Moderaterna: ”Ska du jobba här vill vi inte att du tillhör vaccinmotståndarna”
Dalarna är den region där politikerna velat säga upp och omplacera personal som inte tar det så kallade ”vaccinet” mot covid-19. I januari pausade man dock omförflyttningen av medarbetare eftersom så många vaccinerade hade blivit sjuka. ”Rekordhög sjukfrånvaro” rådde bland vårdpersonalen, uppgav Vårdfokus.
Efter valet 2018 skedde ett ”historiskt maktskifte” i Dalarna, rapporterade då SVT. Moderaterna blev största parti i det nya styret.
Den 2 mars i år vann Region Dalarna en tvist i förvaltningsrätten gällande krav på vaccinbevis för medarbetare. Överklagandet handlade om ett beslut från regionstyrelsen den 22 december 2021 om krav på vaccinationsbevis av befintlig personal men även i samband med nyanställningar, praktik eller så kallat tagande av uppdrag, skriver regionen i ett pressmeddelande.
Regionen, inte de 115 personer som överklagat vaccinkravet, fick således rätt.
– Den här domen är principiellt viktig för oss men även för övriga Sverige. Trots visst motstånd tog Region Dalarna täten i den här frågan. Det känns nu bra att få bekräftelse på att vår etiska kompass var rätt kalibrerad, sade regionstryrelsens ordförande Ulf Berg (M) i ett uttalande.
Förvaltningsrätten dom väckte häftiga reaktioner i sociala medier.
Region Dalarna har alltså gått i fronten för att möjliggöra att kunna införa vaccinkrav vid nyanställningar, något Arbetet tidigare rapporterat.
– Ska du jobba här vill vi inte att du tillhör vaccinmotståndarna. Och skulle du gå runt på en avdelning och säga ”du ska inte vaccinera dig” då är det skäl för avsked. Då rekommenderar du något som inte är vetenskap eller beprövad erfarenhet, sade Ulf Berg (M) till Dagens Nyheter i september förra året.