Flera illegala migranter omhändertagna efter razzia

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Efter en myndighetsgemensam insats där Polismyndigheten, Skatteverket och Arbetsmiljöverket deltog, kunde totalt 18 personer omhändertas på grund av att de arbetade i landet illegalt. Insatsen riktade sig mot företag i Södertälje och Nykvarn. Södertälje kommun är en av de kommuner som särskilt plågas av klankriminalitet.

Dessa myndighetsgemensamma insatser genomfördes  i Södertälje och gränspolisen i region Stockholm, en granskning mot totalt 92 personer på olika företag i Södertälje och Nykvarn genomfördes. Insatsen från Polismyndigheten gjordes gemensamt med Skatteverket och Arbetsmiljöverket. Av dessa 92 granskade saknade 18 rätt att vistas i Sverige.

– Dessa arbetsgivare, som utnyttjar och tjänar pengar på andra människors utsatthet och samtidigt undanhåller svenska staten skatteintäkter, är nu misstänkta för brott och anmälningar är upprättade. I många fall drivs dessa företag av den organiserad brottsligheten, säger Britt Marie Talonpoika på Polisens hemsida, polisinspektör vid polisen i Södertälje.

Södertälje är ett av områdena som plågas av den omfattande klankriminaliteten och kriminalitet inom den så kallade gråzonen är vanlig. Där utåt sett vanliga företag är indragna i kriminell verksamhet i olika grader.

Utöver de illegala arbetarna kunde Arbetsmiljöverket konstatera flera arbetsmiljöbrister, särskilt utmärkte sig fallriskerna. Arbetsmiljöverket fattade beslut om ett omedelbart stopp i delar av arbetet till följd av brotten mot arbetsmiljöreglerna. Fler av de anställda kunde heller inte ange vem deras arbetsgivare var när myndigheten genomförde sina kontroller.

– Vi ser arbetstagare som riskerar att skadas allvarligt på grund av brister i fallskyddet, det är oacceptabelt. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete, säger Anna Nordenmark, sektionschef på Arbetsmiljöverket på Polisens hemsida.

De myndigheter som deltar i det myndighetsgemensamma arbetet mot olika former av arbetslivskriminalitet är Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket och Jämställdhetsmyndigheten. Det är Arbetsmiljöverket som är den samordnande myndigheten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program