Finland väljer F-35 Lightning istället för JAS 39 Gripen

Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Finska regeringen meddelar att de väljer det amerikanska stridsflygplanen F-35 Lightning istället för JAS 39 Gripen. Detta meddelas i en presskonferens. Anledningen ska vara att priset kontra kvalitén avgör till F-35 Lightnings fördel.

JAS 39 Gripen är ett billigare stridsflyg, både vad gäller inköp och drift, men F-35 har den kvalitativa fördelen att den har mycket god smygteknik vilket gör att radar har svårare att upptäcka den. Delar av flyget ska tillverkas i Finland, vilket också anses varit en del i att beslutet föll ut till fördel för F-35 Lightning.

Båda stridsflygen är så kallade multiroll-stridsflygplan som kan utföra både jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Totalt ska 64 stridsflygplan av typen F-35 Lightning köpas in av Finland till en kostnad av 10 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 100 miljarder kronor. Vilket är en mycket stor order internationellt mätt.

Sverige och Finland har ett mycket nära försvarssamarbete, som enligt tidigare ÖB general Sverker Göransson är att betrakta som en fullvärdig försvarsallians. Detta mycket nära samarbete ska inte påverkas av affären enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi respekterar självklart det finska beslutet. Vårt försvarssamarbete baseras på gemensamma geostrategiska intressen och en gemensam syn på säkerhetsutmaningar, meddelar försvarsministern skriftligen.

– Försvarssamarbetet kommer att fortsätta utvecklas oberoende av detta och Finland kommer alltjämt vara vår närmsta försvars- och säkerhetspolitiska partner, avslutar försvarsministern.

Saab tillverkar JAS 39 Gripen, detta hade varit den största exportordern hittills för Saab om affären gått i lås. Det är därför ett stort nederlag att Finland istället väljer F-35 Lightning.