Finland väljer F-35 Lightning istället för JAS 39 Gripen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Per Forsberg/Försvarsmakten

Finska regeringen meddelar att de väljer det amerikanska stridsflygplanen F-35 Lightning istället för JAS 39 Gripen, enligt SVT. Anledningen ska vara att priset kontra kvalitén avgör till F-35 Lightnings fördel.

JAS 39 Gripen är ett billigare stridsflyg, både vad gäller inköp och drift, men F-35 har den kvalitativa fördelen att den har mycket god smygteknik vilket gör att radar har svårare att upptäcka den.

Båda stridsflygen är så kallade multiroll-stridsflygplan som kan utföra både jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Totalt ska 64 stridsflygplan av typen F-35 Lightning köpas in av Finland till en kostnad av 10 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 100 miljarder kronor. Vilket är en mycket stor order internationellt mätt.

Sverige och Finland har ett mycket nära försvarssamarbete, som enligt tidigare ÖB general Sverker Göransson i en intervju med Swebbtv Nyheter sagt är att betrakta som en försvarsallians. Detta mycket nära samarbete ska inte påverkas av affären enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

– Vi respekterar självklart det finska beslutet. Vårt försvarssamarbete baseras på gemensamma geostrategiska intressen och en gemensam syn på säkerhetsutmaningar, meddelar försvarsministern skriftligen på regeringens hemsida.

– Försvarssamarbetet kommer att fortsätta utvecklas oberoende av detta och Finland kommer alltjämt vara vår närmsta försvars- och säkerhetspolitiska partner, avslutar försvarsministern på hemsidan.

Saab tillverkar JAS 39 Gripen, detta hade varit den största exportordern hittills för Saab om affären gått i lås. Det är därför ett stort nederlag att Finland istället väljer F-35 Lightning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program