Zelensky undertecknar dekret som utesluter fredsförhandlingar: ”Omöjligt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Som respons på att Ryssland annekterat stora delar av Ukraina har Ukrainas president Volodymyr Zelensky upprättat ett dokumentet som utesluter möjligheten att förhandla med Rysslands nuvarande president Vladimir Putin, rapporterar CNN.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har undertecknat ett dekret som formellt utesluter förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin.

Dokumentet fastslår att det är ”omöjligt att föra förhandlingar med Rysslands president Vladimir Putin”, står det i texten på den ukrainska regeringens hemsida.

Dekretet är daterat i fredags den 30 september, då Ryssland annekterade territorierna Cherson, Zaporizhzhia samt folkrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Han är bara villig att förhandla ”med en annan rysk president”, enligt Democracy Now.

– Det krävs två parter för att förhandla, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov som svar på dokumentet, enligt Tass.

Samtidigt har det gått vilt till mellan Elon Musk och Ukrainas regering, efter att Musk uppmanat till fred och förordat FN-kontrollerade folkomröstningar i de ryskspråkiga områdena i Ukraina, vilket Swebbtv Nyheter skrev om igår.

Musk har bland annat hotats med arrestering.

I början av kriget var det i stället den ryska sidan som kritiserade Elon Musk, eftersom han försåg Ukraina med Starlink-uppkoppling, internet via sattelit.

– Det faktum att sådana människor funderar och försöker tänka logiskt om vad som bör göras för att vända konflikten i Ukraina i en fredlig riktning är rätt positivt, säger Dmitrij Peskov om Elon Musks fredsförlag till Tass idag men påpekar att detta samtidigt ska ses i ljuset av att Ukrainas president samtidigt förklarat fredsförhandlingar med den ryska sidan som något omöjligt.

Ryssland hävdar att man försökt få till en fredlig lösning med Ukraina i åtta år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program