Zelensky skyller Mellanösternkrig på Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Moskva. © Foto: Uwe Brodrecht (CC BY-SA 2.0)

USA:s partiska hantering av Israel-Palestina-konflikten ligger bakom det eskalerande våldet i området. Det hävdar Rysslands president Vladimir Putin. Ukraina skyller i sin tur på Ryssland och påstår att den ryska regeringen vill ha krig i Mellanöstern.

Enligt CNBC har Ukrainas president Volodymyr Zelensky klargjort att hans regering kommer stödja Israel i kampen mot Hamas.

I ett uttalande på sin hemsida lägger han skulden på Ryssland. Han hävdar att Ryssland är ”intresserat av att utlösa ett krig i Mellanöstern, så att en ny källa till smärta och lidande kan undergräva världens enhet, öka oenigheten och motsättningarna och därmed hjälpa Ryssland att förstöra friheten i Europa”.

”Vi ser ryska propagandister glädjas. Vi ser Moskvas iranska vänner öppet stödja de som attackerade Israel. Och allt detta är ett mycket större hot än vad världen för närvarande förstår. Världskrigen började med lokala aggressioner”, fortsätter den ukrainska presidenten.

Kremls talesman Dmitrij Peskov förnekar Zelenskys anklagelse som totalt grundlösa.

Samtidigt gör Rysslands president Vladimir Putin en annan tagning på Israel-Gaza-kriget. Han hävdar att våldet i Israel är ett bevis på Washingtons oförmåga att lösa konflikter, rapporterar RT.

– Jag tror många skulle hålla med mig om att detta är ett uppenbart exempel på misslyckanden i USA:s politik i Mellanöstern. De försökte monopolisera fredsuppgörelsen, men ägnade tyvärr ingen uppmärksamhet åt att söka kompromisser som skulle vara acceptabla för båda parter, säger Putin och påpekar att USA ”tog aldrig hänsyn till det palestinska folkets kärnintressen”.

Enligt den ryska ledaren behöver palestinierna en nationalstat så deras intressen respekteras.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program