Zelensky påstår offensiven försenas – Wagnerchefen påstår den börjat

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Ukraina behöver mer tid för sin ”mycket efterlängtad motoffensiv” mot Ryssland, uppger BBC/Eurovision News. Ukraina inväntar en stor leverans av stöd från väst.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky meddelar nu att man kommer skjuta upp den omtalade våroffensiven mot Ryssland.

Mentalt och i antal manskap är man redan redo, dock har inte all efterfrågad utrusning anlänt.

Bland annat väntar man på fler pansarfordon, som anländer i omgångar.

Enligt BBC är den ukrainska militären ivrig på att få bevisa att de vapenleveranser väst skickat verkligen kan leda till betydande segrar på slagfältet.

– Vi kan avancera med det vi har och jag tror att vi skulle vara framgångsrika. Men vi skulle förlora många människor, säger Volodymyr Zelensky i BBC. Jag tycker att det är oacceptabelt. Så vi måste vänta. Vi behöver fortfarande lite mer tid.

Exakt var och när offensiven kommer ske är oklart. Samtidigt ska Ryssland ha befäst sina styrkor i östra och södra Ukraina längs en sträcka på hela 1.450 kilometer.

Under torsdagen säger dock chefen för den ryska paramilitära styrkan Wagner, Yevgeny Prigozhin, att den ukrainska offensiven redan påbörjats runt staden Bachmuts flanker. Zelensky är därför ”bedräglig” när denne hävdar att offensiven inte inletts, menar han, rapporterar Reuters. De ukrainska framryckningarna ska också ha varit ”delvis framgångsrika”, enligt Prigozhin. Reuters har inte kunnat verifiera vad som verkligen stämmer, påpekar nyhetsbyrån.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program