Wagners resning fick ett abrupt avslut

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Under lördagen utspelades dramatiska händelser i Ryssland när den ryska legoknektsorganisation Wagner under Jevgenij Prigozjin ledning inledde en marsch mot Moskva. Något som har bedömts som ett kuppförsök av många, men Prigozjin själv har avfärdat alla påståenden om en kupp.

Prigozjin menade istället att det handlade om en marsch för rättvisa, där Wagner ville göra upp räkningen med den ryska försvarsministern Sergei Shoigu och försvarsstabschefen Valerij Gerasimov. Startskottet ska ha varit ett påstått bombardemang av en av Wagner-gruppens baser, vilket Prigozjin skyllde på det ryska försvarsministeriet för att ha utfört i en video som översatts av The Times and The Sunday Times. Detta har samtidigt förnekats av det ryska försvarsministeriet enligt mil-bloggaren Preston Stewart.

Enligt flera mil-bloggare, bland annat NWE War Reports, inleddes det hela med att Wagner initialt erövrade staden Rostov utan några strider och tog över södra militärkommandots högkvarter. Därefter genomfördes en framryckning i mycket hög hastighet mot den ryska huvudstaden, vilken flera olika mil-bloggare rapporterade om och gav olika besked kring hur pass långt eller inte de nått vid olika tidpunkter under gårdagen.

Analyser från olika mil-bloggare pekade ut att sannolikheten att lyckas var låg sett till Wagners totala antal soldater jämfört med den ryska armén i sin helhet, bland annat. Rapporter om att de vägspärrar som satts upp på vägen mot Moskva övergavs av de soldater som bemannade dem eller där soldaterna gick över till Wagners sida, togs däremot emot av många som indikationer på att Wagner mycket väl skulle kunna lyckas även om oddsen fortfarande var dåliga.

Det hela slutade däremot abrupt med en förhandlad lösning. Prigozjin har efter förhandlingar, där den vitryska presidenten Aleksandr Lukashenko agerat medlare, fått uppehållstillstånd i Vitryssland. Anklagelser om högförräderi släpps mot alla involverade inom Wagner-gruppen, detta enligt Reuters.

Spekulationer om varför Wagner avbröt marschen mot Moskva är flera, men ingen av de ryska generalerna ville ställa sig bakom aktionen och det är oklart huruvida Shoigu och Gerasimov kommer att avskedas eller inte. Vilket var det officiella huvudsakliga skälet till att Wagners resning inleddes från början.

ISW menade under tiden som resningen pågick att Wagners ledare Prigozjin troligen gjort en misskalkylering av vad Wagners resning skulle få för effekter, bland annat gjorde de en korrekt bedömning att sannolikheten att få viktiga militära ledare på sin sida var låg. ISW menar däremot att det inträffade kommer att skada Putins regim.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program