Vitryssland anklagas av NATO för hybridattacker mot Polen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Nato

NATO går till hårt angrepp mot Vitryssland i ett uttalande, enligt AFP. Försvarsalliansen pekar ut att migrantströmmarna som skickas mot Polens gräns är att ses som hybridkrigföring.

NATO:s anklagelser kommer efter rapporter om att hundratals migranter från Mellanöstern eskorteras av vitryska säkerhetsstyrkor mot den polska gränsen. Polen har även sedan tidigare beslutat om att bygga en omfattande gränsmur mot Vitryssland, enligt France24.

Situationen liknar mycket den då NATO-landet Turkiet dirigerade vågor av migranter från Mellanöstern mot NATO-landet Grekland. En situation som ledde fram till våldsamheter i gränsområdet, som många befarade skulle kunna eskalera situationen ytterligare mellan Grekland och Turkiet vars relationer sedan länge är nere på fryspunkten. Syftet från Turkiet då liksom från Vitryssland nu är att använda migranterna som ett politiskt utpressningsverktyg mot EU.

– De, Vitryssland (reds.anm.), har inte alls Turkiets förutsättningar på så sätt att Turkiet är ett grannland till Syrien och ett par andra länder i Mellanöstern (…) och Turkiet är ett väldigt stort land med stora flygplatser. Turkiet har såklart bättre logistiska förutsättningar att överösa Europa med migranter, menade den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist i en intervju med Swebbtv Nyheter.

NATO meddelar i uttalandet att de kommer bistå sina allierade i området för att upprätthålla ordningen, enligt AFP.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program