Vitryssland anklagas av NATO för hybridattacker mot Polen

Foto: Pixabay

NATO går till hårt angrepp mot Vitryssland i ett uttalande, enligt AFP. Försvarsalliansen pekar ut att migrantströmmarna som skickas mot Polens gräns är att ses som hybridkrigföring.

NATO:s anklagelser kommer efter rapporter om att hundratals migranter från Mellanöstern eskorteras av vitryska säkerhetsstyrkor mot den polska gränsen. Samtidigt har Polen förstärkt den ordinarie gränsbevakningen med tusentals soldater och Tyskland har sedan tidigare inlett samarbete med Polen för att hitta gemensamma lösningar. Polen har även beslutat om att bygga en omfattande gränsmur mot Vitryssland.

Situationen liknar mycket den då NATO-landet Turkiet dirigerade vågor av migranter från Mellanöstern mot NATO-landet Grekland. En situation som ledde fram till våldsamheter i gränsområdet, som många befarade skulle kunna eskalera situationen ytterligare mellan Grekland och Turkiet vars relationer sedan länge är nere på fryspunkten. Syftet från Turkiet då liksom från Vitryssland nu är att använda migranterna som ett politiskt utpressningsverktyg mot EU. Turkiet ville ha mer betalt för att stoppa migranter från att ta sig via Turkiet till EU:s medlemsländer. Vitryssland vill tvinga EU och Polen att lyfta de sanktioner som landet utsattes för efter det vitryska valet, där EU och särskilt Polen samt de baltiska länderna tog ställning för den vitryska oppositionen under de våldsamheter som följde efter valet.

– De, Vitryssland (reds.anm.), har inte alls Turkiets förutsättningar på så sätt att Turkiet är ett grannland till Syrien och ett par andra länder i Mellanöstern (…) och Turkiet är ett väldigt stort land med stora flygplatser. Turkiet har såklart bättre logistiska förutsättningar att överösa Europa med migranter, menade den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist i en tidigare intervju med Swebbtv Nyheter.

Swebbtv Nyheter 5 november 2021 – Swebbtv

NATO meddelar i ett uttalande att de kommer bistå sina allierade i området för att upprätthålla ordningen.