Viktor Orbán ser ut att vinna det ungerska valet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den nationalistiska regeringen i Ungern under den populära premiärministern Viktor Orbán ser ut att segra i det ungerska valet som går av stapeln den 3 april. Detta enligt de sammanvägda mätningarna i Politicos Poll of Polls.

Orbán och regeringspartiet Fidesz har styrt landet i tre mandatperioder. Konflikterna med EU har ökat steg för steg under deras regeringstid, då Orbán vägrat ge efter för påtryckningar och utpressningar från EU. Ungern har varit en förebild för alla de som pekar ut vad de menar är en mångkultur som söndrar tidigare stabila västeuropeiska nationalstater.

Ungern har istället konsekvent stått upp för en radikalt annorlunda linje, där såväl HBTQ-frågor och massinvandringsfrågor har behandlats på motsatt sätt jämfört med övriga Europa. Ungern har låg arbetslöshet, har hög ekonomiska tillväxt jämfört med till exempel Sverige, minimilönerna har gått upp kraftigt under Orbáns styre och barnfamiljer har på olika sätt gynnats ekonomiskt. Detta då den ungerska regeringen har en uttalad agenda om att nya ungrare, och inte invandrare, ska lösa landets demografiska utmaningar.

Mot Orbán står en spretig koalition där bland annat det tidigare radikalnationalistiska partiet Jobbik ingår. Jobbik är ett parti som många menar har blivit mer liberalkonservativt än nationalistiskt. Den övriga alliansen består av borgerliga, gröna och socialistiska partier. Utöver denna allians och regeringspartiet Fidesz har ett nytt radikalnationalistiskt alternativ vuxit fram i ungersk politik, Mi Hazánk , som till stor del tagit över Jobbiks gamla roll och ser ut att ta sig in i det ungerska parlamentet.

Om Orbán får sitta en fjärde period som premiärminister i Ungern kommer troligen konflikterna mellan EU å ena sidan och Polen samt Ungern på den andra att tillta ytterligare. EU har gjort vad de kan för att utöva olika ekonomiska påtryckningar mot landet, nu på senare i syfte att påverka det ungerska valet till oppositionens fördel.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program