Viktor Orbán och Fidez vann en övertygande seger i Ungern

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Viktor Orbán säkrar sin fjärde period som premiärminister och regeringspartiet Fidez säkrar egen majoritet i det ungerska parlamentet. Det radikalnationalistiska partiet Mi Hazánk tar också plats för första gången i parlamentet efter överraskande starka siffror.

Den socialliberala alliansen som ställde upp mot Orbáns nationalkonservativa regeringsparti var inte ens nära att utmana om makten. Vid midnatt när nära 95 procent av rösterna är räknade har den nationalkonservativa regeringen över 53 procent av rösterna. Den spretiga oppositionen fick till sist bara ihop cirka 38 procent av rösterna, långt under vad opinionsundersökningarna visat. En stor del av väljarna angav däremot i opinionsundersökningarna att de var osäkra inför valet, men valde till sist i stor utsträckning att lägga sin röst på Fidez.

Den stora överraskningen blev att det radikalnationalistiska partiet Mi Hazánk tar plats i det ungerska parlamentet och dessutom med marginal. De har i huvudsak legat under spärren i de flesta opinionsmätningarna. Många osäkra väljare lade således hellre sin röst på det radikalnationalistiska partiet som en markering mot regeringen, än på de etablerade partierna i oppositionsalliansen. Spärren till parlamentet ligger på fem procent, men partiet säkrade långt över sex procent efter att 95 procent av rösterna räknats. Partiet är ett utbrytarparti från det nationalistiska Jobbik som under senare år mjukat upp sin politik allt mer.

Jobbik ingick istället i den spretiga alliansen av EU-vänliga och liberala, gröna samt socialliberala partier som utmanade premiärminister Orbán om makten. Den samlade oppositionen har fått stöd av den i Ungern avskydda George Soros och EU-etablissemanget under valet.

De överväldigande siffrorna för dels det nationalkonservativa Fidez men även för det radkalnationalistiska Mi Hazánk är ett hårt slag för EU-nomenklaturan. EU har haft en alltmer infekterad konflikt med Ungern de senaste åren. Totalt fick Fidez och Mi Hazánk närmare 60 procent av rösterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program