Viktor Orbán i ledning inför ungerskt val

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det ungerska nationalistiska regeringspartiet Fidesz har fortsatt ledningen i den sammanställda opinionsundersökningen som Politico presenterar. Premiärminister Viktor Orbán utmanas för första gången av en nästan samlad opposition.

Enbart det radikalnationalistiska Mi Hazánk och det närmast anarkistiska skämtpartiet Magyar Kétfarkú Kutya Párt står utanför oppositionskoalitionen. Båda partierna ligger runt tre procent i opinionen. Den oppositionella koalitionen består av en spretig mix av konservativa, socialistiska och gröna partier. Det är ändå första gången under Orbáns 12-åriga regeringsperiod som han utmanas av ett enat block. Det är därför första gången som oppositionen har faktiska möjlighet att kunna utmana den mycket populära premiärministern Orbán i ett val. Tidigare val har varit jordskredssegrar för Fidesz och Orbán.

Länge var det jämnt i opinionen mellan koalitionen och regeringspartiet. Sedan månadsskiftet november/december förra året har däremot Fidesz börjat dra ifrån den samlade oppositionen i den sammanvägda mätningen Politico gör, som sammanställer flera nationella mätningar från landet.

Fidesz och Orbán har även bjudit in den tidigare presidenten för USA, Donald Trump, till att delta under valrörelsen och stötta Fidesz. Relationerna mellan Orbán och Trump har tidigare varit väldigt goda.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program