Verkliga kostnadsökningen i Sverige: 48 procent

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Holger.Ellgaard

En genomsnittlig barnfamilj som bor i villa behöver förbereda sig på att hushållsutgifterna kommer öka med 48 procent under 2022 jämfört med 2021. I Malmö är siffran hela 54 procent, uppger SEB i ett pressmeddelande. Enligt Länsförsäkringar blir det ett ”blodbad”.

Det går bra för Sverige nu. Eller kanske inte.

I ett pressmeddelande varnar nu SEB för en extremt mycket högre inflation än den officiella siffran på 9 procent:

”Med högre priser på el, livsmedel och drivmedel samt stigande räntor kan en genomsnittlig barnfamilj boendes i villa vänta sig att deras hushållsutgifter kommer att öka med 48 procent under 2022 jämfört med 2021. För ett pensionärspar är motsvarande siffra 36 procent.”

Banken räknar med en tvåbarnsfamilj som har villa och bil och som tidigare haft årliga hushållsutgifter på drygt 165.000 kronor, med sådant som räntekostnader på bolån, drivmedel, el, uppvärmning och matkostnader.

Enligt banken behöver denna familj räkna med att utgifterna för 2022 ökar med 80.000 kronor och landar på hela 245.000 kronor, vilket alltså är en ökning med 48 procent.

Samtidigt påpekar man att det finns stora skillnader mellan olika platser i landet.

I Luleå får familjen ökade utgifter med 32 procent, och i Malmö handlar det om en ökning på hela 54 procent.

– På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra. Många kommer att behöva se över den privatekonomiska verktygslådan, med allt från förändrade konsumtionsbeteenden till förändrat sparande och amortering, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett uttalande.

Länsförsäkringar har också gjort en uträkning.

Enligt den får en tvåbarnsfamilj som bor i villa i Malmö räkna med ökade utgifter på över 100 procent. Detta när december 2020 jämförs med januari 2023.

– Vår uträkning visar tydligt att många familjer får det tufft i början på nästa år. Stigande räntor, höga drivmedelspriser, dyrare matkasse och framför allt höga elpriser, gör att hushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll på tusentals kronor i januari och övriga vintermånader. Även om januari brukar vara en klassiskt tuff månad ekonomiskt, ser det i år ut att bli rena blodbadet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program