Växande panik efter Ukrainas misslyckade offensiv

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Regimen i Kiev är frustrerad över att man börjar förlora kontrollen över narrativet om Ukrainakriget. Nu framkommer det även i etablerad västmedia, att Ukrainas motoffensiv misslyckats. Ukraina har bara återtagit 100 kvadratkilometer, rapporterar The Hill på torsdagen – av de 100.000 kvadratkilometer som Ryssland kontrollerar.

Det är den amerikanska tidningen The Hill som nu rapporterar om växande oro sedan det även i etablerade medier i väst framkommit att den ukrainska motoffensiven misslyckas.

Inte minst efter att det i självaste CNN i veckan framhävts att det är ”högst osannolikt” att offensiven kommer nå betydande framgångar.

The Hill konstaterar att det finns ”få tecken på framsteg” i den omtalade offensiven, och att de avancerade ryska försvarslinjerna står starka.

Ukraina har försökt sig på ett andra anfall i Zaporizhzhia-regionen men ”kommit mestadels tomhänta i ögonen hos allierade i väst”, skriver The Hill.

En analys, påpekar tidningen, jämför Ukraina med ett ungdomslag i fotboll som möter ett äldre och mer avancerat lag, och därmed inte kan vinna.

Ukraina står mot massiva skyttegravar, minfält, rysk överlägsenhet i luften och ett intensivt artilleriförsvar från de ryska styrkorna.

”Motoffensiven har hittills lyckats befria cirka 100 kvadratkilometer av territorium på två månader”, förklarar The Hill. Samtidigt har Ryssland, totalt sett under konflikten, tagit runt 100.000 kvadratkilometer.

Enligt den amerikanska tidningen är Kievregimen frustrerad över det narrativ som nu växer fram i väst, alltså att offensiven inte kommer lyckas. Västvärldens vapenleveranser och enorma ekonomiska stöd till Ukraina tycks inte spela någon roll.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program