Väst öser in vapen och pengar i Ukraina – kommande sex månader avgörande

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"General Dynamics F-16 AM Fighting Falcon 02" © Foto: Ronnie Macdonald (CC BY 2.0)

Västländer maximerar nu sitt stöd till Ukraina i ett försök att genomföra en stor motoffensiv mot Ryssland, rapporterar RT.

Kriget i Ukraina eskalerar.

Sverige skickar bland annat stridsvagnar och artillerisystem. EU skickar ytterligare 22 miljarder kronor, inklusive en miljon artillerigranater.

Nu meddelar IMF att man ger 15,6 miljarder dollar i lån till Ukraina. Japan uppger att man donerar 470 miljoner dollar till landet.

Samtidigt höjs allt fler röster för att leverera stridsflyg till Ukraina.

”Flera danska politiker arbetar nu aktivt för att skicka danska F16-bombplan till Ukraina. De är helt galna!”, skriver Mads Palsvig på Twitter med hänvisning till en artikel Danmarks Radio.

”I går blev Polen första Nato-land att donera stridsflyg till Ukraina och Danmark borde följa efter, anser flera försvarstalesmän”, står det i DR-artikeln.

Västmakternas politiker verkar se konflikten i Ukraina som ett krig om sin egen existens.

Man går närmast ”all in”.

I en intervju med tyska Bild uppger en ”ledande” anonym Nato-källa att Ukraina planerar en stor motoffensiv med fokus på Zaporozhye och Lugansk. Målet är att kapa landbron till Krim.

Tunga vapen som levereras från väst ska användas i flera motoffensiver i maj. Enligt källan räknar Nato med att konflikten kommer nå sitt klimax under våren och sommaren. Och Nato utesluter inte ett scenario där Ukraina försöker återta Krim, skriver RT.

– De kommande sex månaderna kommer bli en avgörande period i kriget, inte bara för Ukraina, utan också för de allierade, säger Nato-källan till Bild.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program