Vänstern har allierat sig med makten: ”Swebbtv de nya rebellerna – ni är mer punkiga än vänstern”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dagens vänsterrörelse har av olika skäl allierat sig med makteliten och de internationella finansintressena. Samtidigt har det skett en ”klassmässig förskjutning” i vem som utgör vänstern, förklarar läkaren Nils Littorin i Lördagsintervjun i Swebbtv. Vänsterrörelsen har en annan sammansättning idag jämfört med för ett antal decennier sedan. Man kan inte längre kalla vänstern för samhällets rebeller, påpekar han, utan dagens rebeller är snarare mer högerinriktade verksamheter som just Swebbtv.
– Ni mer punkiga än vänstern, säger han.

Det är i Swebbtvs senaste lördagsintervju som läkaren Nils Littorin bland annat pratar om ”pandemin” och de så kollade covidvaccinen – och sig själv.

Littorin kommer från en vänsterbakgrund. Och hans arv har präglat honom djupt, tror han.

– Varför är jag en sådan person som måste säga ifrån eller reagera om jag ser en orättvisa, annars knyter det sig i magen på mig?, säger han när Swebbtvs Mikael Willgert intervjuar honom.

– Detta har jag haft åtminstone sedan jag gick i gymnasiet. Jag har diskuterat med lärare och skrivit kontroversiella uppsatser om ämnen som andra studenter kanske inte hade valt. Jag har varit med i ett kommunistiskt parti under många år som jag idag sedan ett antal år lämnat av olika skäl. Det har funnits en rebell i mig. Jag tror att min mamma också är en rebell. Min pappa likaså, även om han är mer tystlåten och analytisk. Det sitter nog i mina gener, både i mitt DNA och i det sociala arvet. Min föräldrar kommer från studentvänstern i Lund. Och de i sin tur gjorde ju en personlig revolt mot sina morfäder som var ärkekonservativ höger.

Studentvänstern gjorde inte bara revolt mot högern och kanske sina familjer, utan även mot media, som man ansåg vara korrupt och USA-orienterad. Så är det dock inte längre. Vänsterns samhälleliga funktion har i stället ersatts av projekt som Swebbtv.

– Idag upplever jag att vänstern har slutat med det och mer och mer allierat sig med statsmakten, fortsätter Littorin. Medan du och Swebbtv är de nya rebellerna på något sätt. Även om jag kanske inte delar alla era åsikter, så är ni mer punkiga än vänstern.

Swebbtvs vd Mikael Willgert håller med, och påpekar att vänstern allierat sig med de internationella finansintressena i frågor som invandring, ”klimatet” etc.

Hur kommer det sig?

– En alkoholist tar sin första sup, och sedan tar supen alkoholisten, säger Nils Littorin. Det finns också det här uttrycket ”den långa marschen genom institutionerna”. Många maoister gick igenom institutionerna och blev en del av universitetsvärlden, gjorde karriär. Så det finns den aspekten. Ju närmare du kommer och ju finare jobb du har, så är det ju klart, att du biter inte hur som helst handen som föder dig. Det finns en del som har behållit sin kritiska blick. Men generellt sett så blev man en del av etablissemanget. Så det är nog en förklaring.

Vänstern ser inte heller ut som den gjorde förr i tiden, förklarar han. Många inom vänstern är inte längre arbetare, utan akademiker och ingår i medelklassen.

Sammansättningen är annorlunda.

– Det intressanta är att det har skett en klassmässig förskjutning i vem som utgör vänstern. Det är inte samma folk idag. På 1970-talet var ju förstamaj i mångt och mycket ett arbetartåg. Socialdemokraternas förstamajtåg var fackföreningarna. Det är en annan sammansättning idag.

Se hela intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program