Återigen vållar kurder stor debatt i Sverige

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kommer kurderna knäcka den planerade folkräkningen? Ja, om man får tro Expressens kulturskribent Zara Kjellner kommer det bli så. Det är inte första gången kurder hamnar i centrum för svensk politik.

Sverige har länge varit ett civiliserat och välorganiserat samhälle, vilket är välkänt runtom i världen. En välorganiserad folkbokföring har Sverige haft sedan Gustav Vasas tid och även delvis innan hans tid vid makten. Detta till skillnad från kurderna som inte inte ens har koll vilken ålder de egna familjemedlemmarna har, om man får tro Expressens kulturskribent Zara Kjellner med kurdiskt påbrå.

Hon menar i sin artikel i Expressen att kurderna kommer att göra motstånd genom att lura de myndigheter som ska genomföra folkräkningen. Detta då kurderna enligt henne ofta har flera identiteter och föräldrarna ljuger om åldern på sina barn, Kjellner menar att inte ens hon har koll på vilken ålder flera av hennes syskon har. Något hon också säger sig vara stolt över. Hennes inlägg i debatten har fått hård kritik på sociala medier.

Det är inte den första kurden som vållat debatt i Sverige. Den tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som var politisk vilde efter att hon lämnat Vänsterpartiet 2019, vållade också stor debatt i Sverige. Detta efter att hon slutit avtal med den socialdemokratiska regeringen i november 2021. Detta för att rädda den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen från att fällas i riksdagen.

Kakabaveh agerade för sitt kurdiska folks intressen i Sveriges riksdag och krävde i avtalet att den socialdemokratiska regeringen skulle skicka omfattande stöd till kurdiska grupper i Mellanöstern samt ställa sig bakom dessa politiskt. Något som sedan har försvårat den svenska NATO-processen då Turkiet blev vansinniga över beslutet, detta eftersom den turkiska regimen ligger i fejd med flera kurdiska grupperingar.

Många debattörer och medborgare i Sverige pekade på det orimliga att det är en utlänning som kämpar för en främmande folkgrupps väl som påverkar svensk politik i så stor omfattning. Även många som är emot ett svenskt NATO-medlemskap pekade på det moraliskt problematiska med detta.

Det mångkulturella samhället har skapat en ny dimension av problem som få svenska politiker hittills har lagt in i sina kalkyler när de formar sina politiska förslag. Huruvida det faktiskt kommer bli så att den kurdiska folkgruppen i Sverige kommer göra motstånd under folkräkningen, så som Kjellner påstår, återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program