Väljarna tycker det är oviktigt om statsministern är en kvinna eller ej

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Socialdemokraternas Youtube-kanal

Etablissemanget chockeras av att så få väljare tycker det är viktigt med en kvinnlig statsminister. En mätning från Aftonbladet/Inzio visar att det är fler som anser det vara oviktigt än viktigt med en kvinnlig statsminister.

Efter att det stod klart att det var Magdalena Andersson (S) som blev partiledare för Socialdemokraterna har det varit stort fokus på att hon kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister. När Vänsterpartiet deklarerade att de inte var beredda att stödja Andersson som statsminister utan att först få politiskt inflytande, skapade det förvåning och irritation bland många profilerade feministiska socialdemokratiska politiker. Bland annat gick tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) ut på Facebook och menade att Vänsterpartiet borde släppa fram Andersson, med huvudargumentet att hon är en kvinna. Väljarna tycker däremot annorlunda, de tycker att det är oviktigt om det är en kvinna som är statsminister eller inte.

I undersökningen från Aftonbladet/Inzio framgår det att totalt 37 procent tycker att det är oviktigt om det är en kvinna som är statsminister och 36 procent tycker varken eller. Endast lite drygt var fjärde väljare, 27 procent, tyckte det var viktigt enligt undersökningen.

– Jag kan inte låta bli att roas lite över att etablissemanget förvånas över att de åsikter som gammelmedia propagerar och ger utrymme för inte är vad folket vill ha, säger den nationalkonservativa debattören Mira Aksoy till Swebbtv Nyhter.

– Att etablissemanget tvunget vill se en kvinnlig statsminister, enbart på grund av hennes kön, medan folket helt enkelt vill ha en bra ledare för Sverige är bara ytterligare ett exempel på detta, fortsätter hon.

Sveriges socialdemokratiskt ledda regering kallar sig för en feministisk regering. Det är därför viktigt för dem att kön och inte kompetens, är det primära vad gäller val av personer till framträdande poster.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program