Gängens arsenal: 1.300 vapen bara i Stockholm

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bara i den kriminella miljön i Stockholm finns det ungefär 1.300 vapen. De flesta vapen kommer från tidigare konfliktområden eller är konverterade start- och tårgasvapen, visar ny forskning hos polisen, enligt SVT.

Var och varannan dag skjuts det i Sverige.

Förra året skedde det 366 skjutningar och 47 personer dödades. Det var rekord, och hittills i år har över 40 personer skjutits ihjäl.

Polisen har nu kartlagt de kriminellas vapentillgång, och den är stor.

– Vår bedömning är att det rör sig om ungefär 1 300 vapen som finns i Stockholm. Det är inte särskilt förvånande. Med så pass många skjutningar som vi har i Sverige måste det finnas vapen, säger forskaren Joakim Sturup till SVT.

En fjärdedel av alla vapen kommer från tidigare konfliktområden, däribland Jugoslavien och Ryssland. Ytterligare 35 procent är konverterade start- och tårgasvapen, även de från andra länder.

Den senare kategorin vapen är billigare och enklare att få tag på.

Förra året beslagtog polisen 269 vapen bland kriminella i Stockholm, enligt polisens rapport. Vart femte vapen hade använts vid brott och flera kunde kopplas till mord.

Vanligaste platsen där vapen hittades var bostäder, därefter allmänt tillgängliga platser, så som buskage och skolgårdar.

Rapporten säger att det är ”väl känt att Sverige har haft en stor ökning av skjutningar och står ut mot andra jämförbara länder i Europa”, och att tillförseln av vapen därför måste stoppas. Enligt Joakim Sturup innebär lägre vapenförekomst färre skjutningar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program