Våldsamt dygn i Sverige – skjutningar slår nytt dystert rekord

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Våldet fortsätter att eskalera i Sverige. Under natten blev en ung man ihjälskjuten utanför en skola i Kalmar, i Malmö sprängdes en bomb och i Eskilstuna har skottlossning med ytterligare ett dödsfall inträffat under dagen, enligt uppgifter från Polismyndigheten.

Sverige ser ut att gå mot ett nytt rekordår vad gäller skjutningar. Enligt sammanställd statistik från Polismyndigheten för de fyra första månaderna har det slagits det ett dystert rekord. Totalt har det skjutits 133 gånger mellan 1 januari och 30 april, jämfört med förra året då det under samma period sköts 77 gånger och år 2020 då 115 skjutningar inträffat under samma period.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv – Pontus Andersson (SD) mot Morgan Johansson (S)

Regeringen och särskilt justitieminister Morgan Johansson (S) har vid flera tillfällen, i såväl debatter, presskonferenser och intervjuer tvärsäkert uttalat sig om att regeringen kommer att knäcka den organiserade brottsligheten. På senare tid har däremot den annars väldigt offensiva ministern tonat ned sina självsäkra uttalanden. I en nylig interpellationsdebatt den 29 april mot Pontus Andersson (SD) menade justitieministern att det kommer ta tid att vända den gängkriminella utvecklingen.

Justitieministern och regering framhåller ofta Malmö och region syd som ett tydligt exempel på att regeringen har lyckats. Förra året drabbades regionen av 12 skjutningar under perioden mellan 1 januari och 30 april. I år har det bara i april inträffat 12 skjutningar i region syd och för hela perioden har det inträffat totalt 38 skjutningar, vilket är mer än en tredubbling jämfört med förra året.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program