Vaccinhysterin fortsätter – kan pågå i flera år: ”Väldigt viktigt”, enligt regeringen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. Jakob Forssmed (KD). © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det är ”väldigt viktigt” att svenskar går till närmaste vaccinationsställe och tar ”de doser man ska ha” mot covid-19. Det säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till TV4 Nyheterna i ett fem minuter långt inslag som handlar om att svenskarna måste vaccinera sig. Samtidigt tillför regeringen 500 miljoner kronor till covidinjektionerna. Regeringen påminner också folket om att ”covidbevis” kan underlätta resor utomlands.

Den nya regeringen fortsätter den förra regeringens vaccinhysteri.

Under måndagen förklarade socialminister Jakob Forssmed att för få i Sverige är ”vaccinerade” mot covid-19.

Svenskarna måste ”fylla på” med vaccin, påstås det. Det handlar om att ”ta ansvar”.

Och uppmaningen riktas inte bara till äldre och andra så kallade riskgrupper. Utan alla vuxna uppmanas ta de doser som Folkhälsomyndigheten ”rekommenderar” för respektive åldersgrupp. Målet är att fler i landet ska bli ”fullvaccinerade”, vilket kan tyckas vara ett märkligt uttryck med tanke på att äldre hela tiden måste ta nya doser för att vara det.

Det rör sig inte heller bara om covid-19. Utan svenskarna behöver akta sig även för RS-virus, influensan och vinterkräksjukan.

Svenskarna uppmanas vaccinera sig bland annat för att hjälpa sjukvården, som återigen påstås vara ansträngd. Enligt Jakob Forssmed har Sverige ”fulla lager” med covidvaccin.

– Det är väldigt viktigt att folk beger sig till närmaste vaccinationsmöjlighet, om man inte har de doser man ska ha, och ser till att få det, säger han till TV4.

Så hur länge kan denna massvaccinering pågå?

TV4:s reporter frågar om det handlar om ”ett år, tio år eller hundra år” framåt.

– Det handlar sannolikt om flera år ytterligare. Vi vet inte hur viruset kommer utvecklas. Det kan fortfarande förändras på olika sätt. Det vi vet är att vi kommer behöva skydda oss under överskådlig tid mot det här viruset, säger Forssmed i TV4 Nyheterna.

Dessutom tillför regeringen nu en halv miljard kronor till injektionerna. Enligt regeringen har man slutit en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för covidvaccinering under första halvåret 2023.

”Att regeringen nu tillför 500 miljoner kronor innebär bland annat att staten fortsatt åtar sig att betala för vaccin medan regionerna ansvarar för att utföra vaccinationerna”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Pandemin är inte över även om vi lever med den i en ny fas. Vi behöver fortsätta vara vaksamma och ha en bra beredskap. Genom den här överenskommelsen fortsätter vi att ha goda möjligheter till en hög vaccinationstäckning, säger Jakob Forssmed.

– Vaccinering är det viktigaste verktyget vi har mot covidpandemin. Hittills har regionerna gett över 25 miljoner doser vaccin och kan nu fortsätta arbeta med att vaccinera de som rekommenderas vaccination på ett jämlikt sätt, säger Marie Morell, ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation, i ett uttalande.

Regeringen påminner också folket om vaccinpassen, som var en het potatis förra vintern men avskaffades i Sverige eftersom de så kallade vaccinen inte fungerar mot smittspridning. Men passen kan nu vara bra att ha om man ska resa till andra länder, förklaras det.

”Staten och regionerna fortsätter också sitt samarbete för att säkerställa att personer som har rätt att få ut ett covidbevis i syfte att underlätta resande inom EU ska kunna få det”, skriver regeringen.

Vaccinrelaterat:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program