Lavrov: USA:s mål var att bryta banden mellan Europa och Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. © Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Ukrainakonflikten är ett försök från USA och dess ”satellitstater” i Europa att förstöra Ryssland. Det hävdar landets utrikesminister Sergey Lavrov i en intervju med Tass. USA har nu delvis uppnått sina ”geopolitiska” avsikter, enligt utrikesministern.

Konflikten i Ukraina, som pågått sedan 2014, är egentligen ett försök från USA:s sida att besegra Ryssland och samtidigt ett sätt att uppnå vissa geopolitiska mål.

Det hävdar Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov.

Och det senare har delvis lyckats.

Enligt Lavrov har USA försökt att tjäna så mycket som möjligt på kriget i Ukraina, både strategiskt och ekonomiskt.

Att det egentligen handlar om en konflikt där makteliten i väst försöker slå sönder Ryssland, skulle förklara EU-elitens irrationella hantering av kriget, med sanktioner som i realiteten drabbar Europa och inte Ryssland, menar Lavrov. Rysslands fiender i väst är nämligen beredda att ”göra vad som helst” för att försöka skada Ryssland, säger han.

Även om sanktionerna har föga ekonomisk effekt på Ryssland, eftersom landet säljer sin energi till andra delar av världen i stället, kapar de åtminstone banden mellan Ryssland och Europa. Tyskland och Ryssland är inte längre nära partners. De båda länderna kan alltså inte bilda ett starkt samarbete, och på detta sätt hota USA:s hegemoni i Europa.

Nord Stream, som bombades sönder i september, hade fört Ryssland och Tyskland mycket närmare varandra, och lyft den europeiska ekonomin.

Nu sker i stället det motsatta. Europa avindustrialiseras.

Samtidigt lockar USA till sig euroepiska industrier och säljer dyr flytande naturgas till Europa.

– Åtgärderna från det kollektiva väst och dess marionett (Ukrainas president) Zelensky påvisar den globala karaktären av Ukrainakrisen. Det är ingen hemlighet att det strategiska målet för USA och dess Nato-allierade är att få till en seger över Ryssland på slagfältet, som en mekanism för att försvaga eller till och med förstöra vårt land, säger Sergey Lavrov till Tass.

– Washington har också löst ett centralt geopolitiskt mål att bryta de traditionella banden mellan Ryssland och Europa, och göra sina europeiska satellitstater ännu mer beroende av dem.

Enligt Lavrov bedriver de politiska eliterna i EU, USA och Nato ett ”hybridkrig” mot Ryssland, varför han utesluter normala relationer med dem framöver. Ryssland kommer varken knacka på stängda dörrar eller initiera några gemensamma projekt med västvärlden, säger han.

Relationerna mellan Ryssland och EU är på ”historiska bottennivåer”, påpekar utrikesministern och hävdar att EU-toppen Josep Borrell var en av de första som krävde Rysslands nederlag.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program