Lycksele-pappan döms för mordförsök och grov misshandel mot sina söner

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tingsrätten i Lycksele dömde idag den 50-åriga mannen som försökt döda sina söner tidigare i år. Han döms för försök till mord, synnerligen grov misshandel, grov misshandel samt olaga hot. Lyckesele-pappan, som han även är känd som i media, ska betala skadestånd till offren och döms till rättspsykiatrisk vård.

Lyckesele-pappan var åtalad för försök till mord på sina två söner, fyra respektive åtta år gamla, samt på sin egen mor. Morgonen den 18 oktober i år gick mannen till angrepp med tillhyggen mot barnen och deras farmor. Barnen samt deras farmor fick omfattande och livshotande skador.

Tingsrätten meddelar att åklagarens påstående om vad som har hänt är bevisat och att Lyckesele-pappan, sitt psykotiska tillstånd till trots, varit medveten om sitt agerande vid tillfället som överfallet ägde rum. Tingsrättens dom innebär däremot att bara brottet mot det yngsta av barnen kan anses som försök till mord.

– Angreppssättet visar att mannen haft uppsåt att döda den fyraårige sonen. Våldet mot de övriga har varit mycket allvarligt, men det är inte visat att mannen haft uppsåt att döda. I dessa fall döms han i stället för synnerligen grov misshandel respektive grov misshandel, säger tf. lagmannen Elin Carbell Brunner.

Lycksele-pappan fick under processens gång genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, denna anses påvisa att han lider av en allvarlig psykisk störning. Vilket ligger till grund för att han döms till rättspsykiatrisk vård. Åklagaren ansåg att mannen skulle dömas till fängelse eftersom han själv ansvarar till det psykotiska tillstånd han hamnade i genom att sluta äta sin medicin.

– Tingsrätten har bedömt att mannens beslut att avsluta medicineringen berodde på hans psykiska sjukdom. Hans psykotiska tillstånd vid gärningen kan därför inte anses självförvållat och det föreligger därför inte synnerliga skäl för fängelse. I stället blir straffet rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, säger Elin Carbell Brunner.

Utöver skadeståndet han döms att betala till sin mor och sina söner, ska han också betala skadestånd till barnens mor som vårdat sönerna efter överfallet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program