Vaccinbråk inom L – partitopp vill kunna sparka vaccinvägrare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Liberalerna i Stockholm vill göra det möjligt att sparka anställda inom vård och omsorg som vägrar ta vaccin mot covid-19, uppger Ekot. Sjukvårdsregionrådet vill ändra i smittskyddslagen, men moderpartiet tar avstånd från utspelet.

Det är Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm som nu vill ändra den svenska smittskyddslagen så att arbetsgivare ska kunna kräva att personal inom vård och omsorg injicerar sig med covidvaccinet.

Om inte ska de kunna få sparken.

– Vi tycker det är helt orimligt att äldre och sköra människor ska riskera att bli smittade av personal för att de valt att inte vaccinera sig, säger hon till Sveriges Radio.

Detta säger Starbrink trots att coronavaccinen inte skyddar mot smittspridning.

Men frågan har inte bara aktualiserats i Stockholm.

I Region Dalarna har regionstyrelsen redan börjat utreda möjligheten att neka ovaccinerade personer arbete. Och Socialdemokraterna säger idag att de vill se en motsvarande utredning i Stockholm.

Liberalerna i Stockholm går alltså längre än så, och kräver en ändring av smittskyddslagen så att den ställer krav på att vårdanställda vaccinerar sig mot smittsamma sjukdomar som covid-19.

Men Liberalernas partisekreterare, Juno Blom, tar på måndagskvällen avstånd från Starbrinks förslag. Det är inget som partiet haft på bordet eller kommer driva i riksdagen, säger hon i SR, och menar att frågan i stället kan lösas med omplacering och så kallade ”motivationssamtal”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program