”USA:s vapenförsäljning i Europa blomstrar” efter Ukrainakriget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto. U.S. Air Force photo by Master Sgt. Michael Ammons/Public domain

USA:s militärindustriella komplex står inför en ny guldålder på grund Ukrainakriget och rysskräcken i Europa, rapporterar Yahoo News. Amerikanska vapentillverkare är de stora vinnarna. Europeiska länder rustar upp med hjälp av amerikanska vapen.

Efter det amerikanska proxykriget i Ukraina har USA:s vapenförsäljning exploderat i Europa.

Enligt Yahoo News planerar EU utöka sina vapenförråd med 230 miljarder dollar varav Tyskland ensamt ska lägga 100 miljarder dollar på att modernisera sin militär.

USA står för 39 procent av den årliga globala vapenförsäljningen på 210 miljarder dollar och är den största vinnaren av Europas upprustning, skriver nyhetskanalen.

USA:s vapenindustri uppges producera och exportera mer vapen än något annat land på jorden.

I flera europeiska länder går nu över hälften av de militära utgifterna till amerikanska vapentillverkare. I Norge gick 83 procent till USA:s vapenindustri under perioden 2017 till 2021.

För Storbritannien är motsvarande siffra 77 procent, Italien 72 procent och Nederländerna spenderade 95 procent på vapen från USA.

– Detta är tveklöst den största ökningen av försvarsutgifter i Europa sedan slutet av det kalla kriget, säger Ian Bond, utrikespolitisk chef Centre for European Reform, till Yahoo News.

Ukrainakriget har alltså inte bara lett till att det ekonomiskt mycket gynnsamma band som Europa hade till Ryssland och dess billiga energi brutits, att europeiska industrier nu flyttar till USA för billigare gas, utan även till att den amerikanska vapenindustrin blomstrar då Europas politiker blivit övertygade om att Ryssland hotar hela kontinenten.

Men även Wallenbergs vapenindustri i Sverige gasar.

”Försvarsindustrin går på högvarv – Saab anställer för fullt i Göteborg”, rapporterade P4 Göteborg igår.

– Vi har ett jättestort behov av att rekrytera. Vi har anställt 250 personer bara i år så här långt och har ett fortsatt behov av ungefär 150 personer till här i verksamheten, säger Markus Borgljung på Saab Radar Solutions till Sveriges Radio.

Läs även:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program