USA:s luftkrig kritiseras – särskilt illa under president Obama

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s luftkrig i Mellanöstern grundades på mycket bristfälliga underrättelser, vilket resulterat i tusentals civila dödsfall varav många barn. Det avslöjar The New York Times efter att ha gått igenom dokument från Pentagon.

De hemligstämplade dokumenten tar upp fler än 1.300 fall där civila dött till följd av amerikanska bombinsatser, vilket ger en annan bild än den USA:s regeringar gärna lyft fram. Länge har det sagts att flygbombningarna har utförts med god precision. Löften om öppenhet och ansvarsskyldighet för de som har haft ansvaret för bombinsatserna har aldrig resulterat i konsekvenser, enligt The New York Times.
”Inte ett enda dokument innehåller information om brott eller disciplinära åtgärder”, menar tidningen, som publicerar avslöjandet i två delar.

Flera fall i rapporten är kända sedan tidigare, men antalet civila dödsoffer har drastiskt underrapporterats. Bland annat tas en bombning upp av vad man trodde var IS-terrorister i norra Syrien, då rapporterades det att 85 jihadister dödats under bombräden. De egentliga offren var 120 civila bybor.

– Även med den bästa tekniken i världen inträffar misstag, oavsett om de är baserade på ofullständig information eller felaktig tolkning av tillgänglig information. Och vi försöker lära oss av dessa misstag, säger Bill Urban som är talesman för USA:s centralkommando (Centcom) till The New York Times.

Vad som varit känt länge är att USA:s luftkrig i Mellanöstern intensifierades under den förre presidenten Barack Obamas styre, vilket ledde till att Barack Obama erhöll öknamnen ”Obomba” och ”Obomber” till följd av sin linje om att öka bombangreppen runtom i Mellanöstern. Obama har länge framhållits av olika vänstergrupperingar i USA och av både vänstergrupper samt borgerliga grupperingar i Europa som en frälsare. Även mainstreammedia har underblåst bilden av en nästintill felfri politisk ledare. Hans blodiga bombkampanjer som varit allmänt kända sedan tidigare har i huvudsak förbisetts av nämnda grupperingar.

Samtidigt har framförallt nationalistiska politiska grupper varit mer skeptiskt inställda till Obama och kritiserat USA:s krigståg i Mellanöstern och Nordafrika. Krig och bombkampanjer som spätt på massinvandringsvågorna mot Europa, som politiskt korrekta grupperingar har använt för att legitimera i huvudsak ekonomisk migration från nämnda länder. Migranterna har passerat flera säkra länder på sin väg till hett eftertraktade migrationsvänliga länder i Europa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program