Anna-Greta Lejon (S) fortsatt stolt över att förvandlat Sverige till en mångkultur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Anna-Greta Leijon (S) var ansvariga minister bakom det ökända beslutet 1975 om att göra Sverige till ett mångkulturellt land. Hon uppger i en intervju till Expo att hon är fortsatt stolt över beslutet, vilket fram till idag resulterat i klankriminalitet och våldsam ökning av sexual- och våldsbrott.

– Det var en visionär utredning och jag var stolt över att vi kunde lägga fram den och jag är fortfarande stolt över det, säger Anna-Greta Leijon i en intervju med vänsterextrema Expo.

Hon utsågs under början av 70-talet invandrar- och jämställdhetsminister i Olof Palmes regering. Det var Leijons utredning om att omvandla Sverige till ett mångkulturellt land som låg till grund för beslutet som riksdagen klubbade igenom den 14 maj 1975.

– Herr talman! I dag är det en viktig dag för svensk invandrarpolitik. Man kan hävda att det är första gången vi lägger fast en långsiktig målsättning för samhällets insatser när det gäller att förbättra invandrarnas sociala och kulturella situation, sade Anna-Greta Leijon från talarstolen när beslutet fattades.

Genom politiska beslut frångick man det tidigare fokuset på assimilation, vilket innebär att invandrare anpassar sig till det svenska samhället och kulturen i landet. Detta byttes ut mot en politiskt korrekt agenda om att stärka invandrarnas kollektiva identiteter genom hemspråksundervisning och bidrag till etniska verksamheter. Vilket sedan varit den politiska inriktningen fram till våra dagar.

Till följd av beslutet 1975 bröt Palmes regering med den nationalistiska linjen som tidigare socialdemokratiska regeringar haft under Per Albin Hansson och Tage Erlander, där man betonat vikten av ett kulturellt och etniskt homogent land.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program