USA: Vapenvila i Ukraina är oacceptabelt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Kirby. © Foto: DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Carlos M. Vazquez II (CC BY 2.0)

USA varnar nu för att Kina och Ryssland kan komma överens om ett fredsförslag om vapenvila i Ukraina. Det vore oacceptabelt, enligt det amerikanska nationella säkerhetsrådets talesman John Kirby. Samtidigt skickar EU mer vapen till kriget.

Just nu är Kinas president Xi Jinping på besök i Ryssland. Kina har lagt fram ett fredsförslag för konflikten i Ukraina. Men det kommer inte bli verklighet, om USA får bestämma.

Det skulle innebära en sorts seger för Ryssland, ett godkännande av Rysslands ”erövring”.

– Vi har sagt det förut och vi säger det igen idag: om det från det här mötet kommer ut någon form av uppmaning till vapenvila, ja, det är oacceptabelt. Allt som det kommer göra är att ratificera Rysslands erövring, säger nationella säkerhetsrådets talesman John Kirby i Fox News.

I stället borde Kinas president ringa och tala med Ukrainas president Zelensky.

– Kina måste överväga Ukrainas perspektiv, säger Kirby.

Samtidigt fortsätter EU att elda på kriget. EU-länderna ska skicka ytterligare 22 miljarder kronor till Ukraina. Dels ska man ta från sina egna vapenlager, dels genomföra en gemensam upphandling av artillerigranater till Ukraina, enligt AFP. En miljard euro för omedelbar leverans och en miljard euro för gemensam upphandling. Man ska också öka produktionskapaciteten.

”Ett historiskt beslut. Efter mitt förslag gick medlemsstaterna med på att leverera en miljon artillerigranater inom 12 månader”, skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell stolt på Twitter.

Men Ungern är inte särskilt glada. De vill söka fred.

”Ännu ett krigsförslag på bordet: den här gången vill Bryssel skicka ammunition till Ukraina. Trycket ökar ständigt på oss, men vi låter inte någon driva in oss i krig”, skriver Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på Facebook.

De ”håller på att få med sig övriga Europa på ett storkrig mot Ryssland. Kan ingen avstyra galenskapen?”, skriver en kritisk röst på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program